Akkerbouw

Nieuws 2233 x bekeken 15 reacties

Tientallen claims om waterschade boeren

Venlo/Meijel - Bij het Noord-Limburgse waterschap Peel en Maasvallei zijn 24 claims binnengekomen van boeren die vinden dat het schap te weinig doet aan de wateroverlast.

Door de aanhoudende regens van de afgelopen weken zijn veel akkers extreem drassig. Veel boeren vrezen dat hun oogst wegrot.

Een woordvoerder van het schap bevestigde vrijdag de claims, maar beroept zich op overmacht. Om welke bedragen het gaat wil hij niet zeggen. Volgens Limburgse kranten loopt het geclaimde bedrag in de tonnen.

Met name boeren langs de Brabantse grens en rond Horst klagen. De zegsman liet weten dat in zes weken tijd extreme hoeveelheden regen zijn neergevallen. "Als er in een uur tijd 20 millimeter valt, zijn de beken vol. Maar er viel vaak 60 of 70 millimeter of meer'', zei hij. "En dat over langere periodes.''

Het schap verlaagt 1.500 stuwen in sloten en beken en gaat extra maaien. "Maar door het natte weer groeien planten erg snel, en tegen die gigantisch explosieve groei valt soms niet op te maaien'', aldus de woordvoerder.

Woordvoerder Jan Veltmans van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB zegt dat het lastig is om op extreem weer te anticiperen. De LLTB heeft er bij het waterschap op aangedrongen om zo snel en adequaat mogelijk te handelen. Hij wijst op de klimaatverandering die leidt tot langere periodes met droogte afgewisseld door tijden met veel neerslag. Vechten tegen neerslag van 80 tot 100 millimeter in twee uur is volgens hem moeilijk.

De LLTB roept boeren en tuinders op klachten bij het waterschap te melden. Ook vreest hij dat onder meer de aardappeloogst in gevaar komt. De situatie is moeilijk, zei hij, en verschilt van gebied tot gebied. "Maar het is voor elk bedrijf alle hens aan dek om het financieel rond te breien.''

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  interessant, ik hoop dat er een uitspraak van de rechter aan te pas komt, het waterschap verschuild zich altijd achter extreem weer, het enigste wat extreem is, is het extreem slechte onderhoud (maaibeleid, als er teveel groei is moet je gewoon nog meer maaien), en het beleid van watervasthouden

 • Zippie

  Waterschap Limburg is momenteel bezig met projecten om alle beken weer te laten meeanderen.
  En alle stuwen worden eruit gehaald. Dit allemaal in het kader van natuurontwikkeling. Prachtig allemaal, maar ten kosten van waarschijnlijk inderdaad ..................... de boeren!!

 • rodebaron

  Het waterschap zal moeten anticiperen en reageren met het peilbeheer op komende 24 uur weersomstandigheden.
  Het watersysteem zal door het waterschap gecontroleerd moeten worden op stremmende elementen.

 • schoenmakers1

  zippie, met het meanderen komen we weer terug naar vroeger, als het veel regent kan het water niet weg, als het droogt loopt alles weg, zeer slecht zaak dat dit door kan gaan, wie treed hier tegen op, lto weer niet, heb op een andere site zelfs gelezen dat lto het goedpraat dat alles verzuipt, maarja het kan ook niet anders, vele lto bestuurders hebben meerdere petten op, lto en waterschap en????, dus voor standpunten staan wordt moeilijk

 • aardappelboer

  Nou het is ook overal hetzelfde. Ook hier willen ze nog meer sloten laten meanderen en hebben dat al deels gedaan met als gevolg dat het water niet snel genoeg weg kan. En dan roepen het is overmacht.Man man in 9 van de 10 jaar kunnen ze het met de vinger in de neus doen en als er dan veel regen valt beroepen ze op overmacht, belachelijk.

 • jop.

  hoezo overmacht van het waterschap. Duikers die finaal verstopt zaten en een weigering om te investeringen in het vegroten van de afvoercapaciteit in America omdat anders de overlast in Horst toeneemt?!? (het probleem wordt immers verlegd...). Als ze niet beter kunnen en meer verantwoordelijkheid durven te nemen dan afschaffen die zaak. Semi-overheidsinstanties die geen verantwoordelijkheid kunnen nemen hebben we genoeg!

 • trekker

  Ook hier een giga wateroverlast, de oogst is voor zéker 75% verloren gegaan omdat het waterschap de pompen niet aangezet had, 3 dagen de gewassen in het water is niet echt gunstig te noemen. Er viel ruim 129 mm. binnen 1 uur.. en later kwam er het water uit het dorp en het industrieterrein nog extra bij, de 2 e dag negon het water zelfs nog meer te stijgen..schandaalig gewoon dat wij zoveel moeten betalen om onze oogst verloren te zien gaan dankzij het waterschap, 't wordt tijd dat daar iets tegenover zal staan.en ook wij schadeloos gesteld zullen worden. Zorg dat wij landbouwer kunnen blijven.Dus niet alleen steun voor de tuinbouw maar ook zéker voor de landbouw.die nog véél grotere schade hebben dan de tuinbouw.

 • ikkethuis

  Het is een beleid van het waterschap, om sloten te laten meanderen. Dit heeft als functie water langer vast te houden in buitengebieden, zodat het langzamer in de maas terecht komt, en hierdoor de maas hetwater makkelijker kan verwerken, zonder te overstromen en grote plaatsen niet onder water komen. Het waterschap wijst naar de beleidmakers, dus weet je het wel waar je heen kunt fluiten.

 • richard3

  Aardappeltermijnmarkt is 7 euro bietenopbrengst stijgt naar record; hoezo wateroverlast??

 • rodebaron

  op een moment dat het waterschap bewust water uit dorpen en steden wegpompt richting achterland om deze te vrijwaren van wateroverlast is dit een daad met bewust voorbedachte rade en is er geen argument meer van overmacht maar regelrecht een bewustte aktie van handelen.
  Gemeentes hebben een confonant met het waterschap om ten alletijden water uit hun omgrensde dorp of stad de bewoners te vrijwaarden van wateroverlast.
  Waar dan het water naar toe gaat is niet van belang.

 • kruisland

  ze moeten ze bij het waterschap allemaal is een keer onder de klootte schoppen, want als ze veel regen verspelen moet de sloten leeg trekken maar dat doen ze niet van wegen het zomer peil.

 • piethermus1

  goh! wat wij hier in West-Brabant al een jaar of 15 meemaken (1998, 2002, 2006, 2007 en nog wat jaren) maken ze elders in dit land dus nou ook mee... wij zijn het janken hier onderhand al afgeleerd... toen wij hier verzopen, hoorden we jullie meelevendheid ook niet... want die was er gewoon niet!... reken dus nou niet op mijn begrip.... naar een waterschap wijzen is me te makkelijk... je kan ook een weersverzekening nemen en/of wellicht wat minder risicovolle gewassen telen... doe dat maar als je bent uitgejankt...

 • trekker

  Piethermus1, Ook wij kampen reeds zo'n jaar of 15 met dit probleem, krijgen nooit een antwoord op onze vraag waarom er niets aan gedaan wordt, dus al jarenlang een gevecht (ook in West Brabant) dus wat U schrijft is niet ondenkbaar.... maar opgeven? nee dát nooit, wij betalen ons het lazarus aan het waterschap omdat zij pretenderen ons droge voeten te zullen bezorgen en de akkers watervrij te houden en dat kost gewoon véél geld, dát is wat wij ieder jaar horen... als ze niets willen doen dan moeten ze ons ook niet het vel over de neus halen door ons zoveel te laten betalen, dan álles in evenredigheid maar niet kaalplukken en er vervolgens niets voor doen. Ik noem dit géén piepen meer..... maar plukken.

 • Mels

  Trekker,wordt t ook niet eens tijd dat men dit risico gewoon in de landprijs,koop of huur, meeneemt bij het bepalen van die huur of koopprijs. laat de verhuurder/verkoper dan een claim indienen bij het waterschap voor gederfde inkomsten. waterschappen hebben geen ruk meer te maken met boeren. Ja om lasten te betalen ja. kikkers,vogels en vissen gaan voor droge poten cq gewassen die niet verzuipen. gelukkig is er weer een overvloed dit jaar en hoeft er niemand honger te lijden.........

 • trekker

  ik weet niet waar die overvloed is gegroeid ná de wateroverlast,... nét voor de overlast begonnen de gewassen te groeien, maar nadat alles blank gestaan heeft zit er geen groei meer in hetgeen nog op het land staat en nog niet verrot is, (het meeste is al verrot) het heeft gewoon té lang geduurd, ruim 3 dagen onder water is te veel, dat weet elke landbouwer.... dus hier zéér zeker geén overvloeden van gewassen op de landerijen, niet bij ons maar ook niet bij onze buren, die er nét als wij ook zéér veel schade van hebben. De landeigenaren zijn niet van plan om minder voor hun pachtprijzen te vragen, zij blijven vasthouden aan de véél te hoge pachtprijzen, die totaal niet in verhouding staan met de opbrengsten.. dus ik denk niet dat het een optie is Meis...Ik denk dat de overvloed nu groeit op de plaatsen waar men geen wateroverlast heeft gehad.... máár als er al overvloed zal zijn dan zullen de prijzen nog op een bodemprijs zitten, want de handel lag vorige helemaal stil, niemand wilde ergens een bod op uitbrengen hoorde ik... dus géén goede prijzen voor die overvloed... en ook wordt er misbruik van de prijzen gemaakt door de tussenhandel die meelift op de gesloten Russische grenzen... of ze nu wél of niet daarheen transporteren, ze passen de handelsprijzen meteen aan die situatie aan... en dus is alles waardeloos.... zoals zo vaak.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.