Akkerbouw

Nieuws 1196 x bekeken

Suikerprijs stijgt volgend seizoen

De suikermarkt heeft te maken met tegenstrijdige signalen.

Het productieoverschot van dit seizoen 2013/2014 drukt de suikerprijs. Aan de andere kant versterkt het El Ninjo effect op het weer, de onzekerheid op de suikermarkt. Het is droog in Brazilië, verreweg de grootste suikerproducent in de wereld. Dat kan de uiteindelijke suikerproductie drukken. Ook in andere grote suikerproducerende landen valt te weinig regen, zoals in India, Thailand, Australië en Indonesië. Maar voorlopig zorgt het productieoverschot van dit seizoen er voor dat de suikerprijs relatief laag blijft.

Dat verandert volgend seizoen. De Rabobank verwacht dat de wereld in 2014/2015 bijna 1 miljoen ton suiker minder produceert dan het verbruikt. Dat betekent dat de voorraden, die dit seizoen een nieuw record bereiken, voor het eerst in vier jaar slinken. De lage suikerprijs van de laatste jaren zorgt voor een productiedaling en een stijging van het verbruik, zodat vraag en aanbod langzaam meer in balans komen.

Dat effect is ook te zien aan de suikernoteringen op de termijnmarkt in Londen. Hoe later het termijncontract afloopt, des te hoger de prijs. Het eerst-aflopende suikercontract (oktober 2014) sloot maandag in Londen op $434,70 dollar per ton. Het laatst-aflopende contract (maart 2016) noteerde 512 dollar. Hoe later de tussenliggende contracten aflopen, des te hoger de prijs. De suikermarkt speelt al in op de productiedaling.

Prognose: suikermarkt is afwachtend.

Of registreer je om te kunnen reageren.