Akkerbouw

Nieuws

Rusland neemt graanexport over naar Midden-Oosten

Brussel – De EU verliest dit seizoen vermoedelijk een groot deel van de graanexport naar het Midden-Oosten aan Rusland. De EU heeft minder maaltarwe beschikbaar en Rusland juist genoeg.

Bovendien is de Russische tarwe redelijk goedkoop, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Vorig seizoen exporteerde de EU een record aan tarwe. De EU had veel maaltarwe beschikbaar. Dit seizoen valt de kwaliteit tegen door de vele neerslag in met name Frankrijk en Duitsland.

De EU exporteerde in de eerste maand van dit seizoen (1 juli tot en met 5 augustus) 3 miljoen ton graan. Dat is 21 procent minder dan in de eerste maand van vorig seizoen, zegt de woordvoerder. "Maar vorig seizoen is een record geëxporteerd. De export is de eerste maand van dit seizoen wel hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde."

De export van zachte tarwe daalde 6 procent ten opzichte van de eerste maand van vorig seizoen. Gerst werd 27 procent minder gevraagd door derde landen en mais 88 procent.

De invoer van graan verviervoudigde in de eerste maand van dit seizoen naar ruim 2,2 miljoen ton. De import van zachte tarwe ligt 189 procent boven die van de eerste maand van vorig seizoen, vanwege het gebrek aan maaltarwe. De gerstimport verdubbelde bijna.

De maisimport steeg maar liefst 570 procent, constateert de RVO.nl-woordvoerder. "Maar de maisimport neemt binnenkort af omdat Oekraïne bijna geen mais meer heeft. Bovendien is er voldoende voertarwe in de EU tegen een lagere prijs, waardoor de vraag naar mais zal afnemen. Wellicht komt er nog wat mais uit de Verenigde Staten. Dat is erg goedkoop, maar de importeur heeft wel het risico dat er niet-toegelaten transgene variëteiten worden aangetroffen."

Of registreer je om te kunnen reageren.