Akkerbouw

Nieuws 5476 x bekeken 9 reacties

Rusland exporteert veel tarwe ondanks sancties

Moskou – Rusland exporteert momenteel heel veel tarwe. Russische handelaren vrezen dat de export binnenkort getroffen kan worden door aanvullende internationale sancties, nadat Rusland vanaf deze week zelf de invoer boycot van een groot aantal producten uit diverse landen.

De Russische handelaren spelen daarop in door tarwe voor een concurrerende prijs aan te bieden op de wereldmarkt, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht Granen.

Egypte kocht opnieuw een lading van 175.000 ton Russische maaltarwe. Tunesië kocht vermoedelijk 184.000 ton tarwe in Rusland. De Russische overheid meldt dat sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim, dat de aanleiding was voor alle sancties, Rusland bijna 40.000 ton graan en afgeleide producten heeft geëxporteerd naar onder andere Cyprus, Saoedi-Arabië en Turkije. De autoriteiten in de importerende landen ontkennen het bericht.

De Duitse Commerzbank verwacht echter dat de Russische tarwe-export snel inzakt, als gevolg van de door Rusland ingestelde boycot. Analisten van de Commerzbank denken dat de wereldhandelsorganisatie WTO strafmaatregelen gaat nemen tegen Rusland. Ook zou Rusland door de invoerboycot meer tarwe nodig hebben voor binnenlands gebruik, waardoor minder beschikbaar is voor de export.

Toch leidt de lagere Russische export niet tot hogere tarweprijzen, verwacht de Commerzbank. Daarvoor is het tarweoverschot in de wereld dit seizoen te groot.

Laatste reacties

 • Mels

  Was te verwachten,dumpen nu het nog kan en dan uiteraard naar landen die het geen barst interesseert waar hun voedsel vandaan komt als er maar voedsel komt.

 • W.postduif

  Mels en terecht. Of vindt je die boycot van het westen terecht?ha ha laat je niet door de politici misleiden De gr Ger

 • W.postduif

  Mels en terecht. Of vindt je die boycot van het westen terecht?ha ha laat je niet door de politici misleiden De gr Ger

 • koestal

  De Russen krijgen ook problemen,maar Poetin is zoals veel vroegere leiders erg meedogenloos,hij is nu razend populair in Rusland door zijn doeltreffende raket,die hij even in handen had gegeven van de seperatisten

 • agratax2

  @koestal. Als Poetin ergens populair van is geworden is van zijn Gekleurde media uitzendingen waar te pas en te onpas wordt geroepen dat de Oekraine vol loopt met oude Fascisten en Nazi's. De Russen begrijpen nog steeds niet dat ten tijde van de invasie van Hitler de door Moskou geminimaliseerde Oekrainers (ca. 11 miljoen verhongerd en vermoord door Stalin) eindelijk hun kans schoon zagen om de communisten uit hun land te gooien. Dit noem ik geen fascisten actie maar een handig gebruik maken van de omstandigheden zonder partij te kiezen. Ze kozen hoogstens steun. Wat Poetin nu doet is zich opwerpen als Tsaar / alleen heerser die zijn landjonkers / oligarchen verrijkt zolang ze hem steunen en het volk voorzien van politiek passende informatie. Poetin zaait de zaadjes voor een nieuwe revolutie als in 1917 met kwistige hand, verschil arm - rijk steeds groter laten worden en zijn geheime dienst land veroveraartje laten spelen, maar niet weten waar deze op macht verluste club eindigt. Hun doel zou wel eens niet Kiev kunnen zijn maar Moskou!!

 • joannes

  @agratax1, vindt je één positief artikel over Putin in een Westerse / Nederlandse Krant? Hebben die allemaal het recht op ¨onpartijdige¨ gemengde verslaggeving? Maar omdat je je toevallig beter thuisvoelt bij de Westerse is die Russiche fout! Hoe.........is dat?
  Weet je nog wat voor puinhoop Jetsin er van maakte met zijn vrije markt principes. Het land viel bijna uit elkaar in burgeroorlogen en vechtende oligarchen. Terwijl het volk zijn pensioenen en arbeid kwijtraakte aan dealende oligarchen die het verrekte belasting te betalen en het ambtenaren apparaat met corruptie verleiden/aanboden!

 • ohzo

  Ik kan je nu al de headlines in Europa voorspellen: Putin, de agressor, valt illegaal Ukraine binnen.

  Donetsk en Luhansk worden de komende dagen aan flarden geschoten met drones van Ukr leger. Een donatie van US. Russia ziet dan zijn kans om de seperatisten te ondersteunen. Anders wordt het een slachtveld a la Gaza. En dus Putin schuld.

  Omdat Nato Mafketel in Kyiv is geweest is er geen weg terug en zal Navo actief ingrijpen.

  Applaus voor iedereen, vanuit niets een oorlog, en dan zo draaien dat Rusland alleen schuldig is.
  Nazi-Goebbels zou trots zijn. Bah...

 • jan van den broek

  Denk eens na, Rusland kan alles importeren via Zwitserland,of een ander land, dat niet onder de verboden landen voor Rusland valt.
  Olie en gas kunnen ze gemakkelijk kwijt aan China.
  Poetin heeft echt wel alles onder controle, en de gevolgen voor de Nederlandse vlees,fruit, groente en zuivel firma's valt het zwaar.
  Het zal mij benieuwen of Brussel bij springt.

 • ed12345

  Om maar even op het artikel terug te komen Russsische harde tarwe komt waarschijnlijk gewoon in europees brood nu de fransen en de duitsers blijkbaar geen goede kwaliteit hebben .Je hoeft de grote graanhandelshuizen zoals Cargill ,Continental,ADM,Bunge en Dreyfus echt niet uit te leggen hoe je zoiets aanpakt In de begin 80er Jaren was er een uitvoerverbod van mais en tarwe vanuit de USA naar de USSR nou het ging er gewoon naar toe ,Alleen !!!!! wij kregen heel erg lage prijzen want woorden doen de beurs veel harder zakken of stijgen dan daden

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.