Akkerbouw

Nieuws

Oorlog kost Oekraïne 15 procent graanproductie

Kiev – Oekraïne verliest 15 procent van zijn graanproductie door de burgeroorlog. Dat zei premier Arseni Jatsenjoek op een bijeenkomst met boeren, meldt het Russische persbureau Interfax.

Doordat Rusland De Krim annexeerde is Oekraïne de graanproductie van dat schiereiland kwijt, dat wordt geschat op 1,2 miljoen ton. Bovendien bemoeilijkt de strijd met de separatisten de graanoogst in het oosten van het land, zegt Jatsenjoek.

Het landbouwministerie van Oekraïne verwacht dit jaar een graanoogst van meer dan 63 miljoen ton. Dat is nog meer dan de recordoogst van vorig jaar. De International Grains Council heeft de oogstprognose voor Oekraïne al verlaagd naar 58 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de laatste Wasde-prognose uit van een graanoogst van 58,5 miljoen ton.

Door de burgeroorlog en het verlies van De Krim raakt Oekraïne bijna 9 miljoen ton graan kwijt. Landbouwminister Ihor Shvaika schatte het verlies onlangs op maximaal 550.000 ton. Oekraïne is de vierde graanexporteur in de wereld, na de VS, de EU en Argentinië. Het conflict in Oekraïne heeft daardoor effect op de graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.