Akkerbouw

Nieuws 11 reacties

'Metam-natrium minder giftig dan Ctgb denkt'

Maarssen – Metam-natrium is minder giftig dan het toelatingscollege Ctgb veronderstelt.

Volgens distributeur Certis en producent Taminco blijkt dat uit nieuw onderzoek. Ze willen dat het Ctgb de gebruikseisen voor het grondontsmettingsmiddel versoepelt.

Op 28 mei verbood staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma metam-natrium omdat omwonenden en agrariërs mogelijk gezondheidsrisico's lopen. Nadat de toelatingshouder nieuwe informatie aanleverde, mag het middel alleen onder voorwaarden worden gebruikt. Er moet een buffer van 150 meter zitten tussen het ontsmette perceel en verblijfsplaatsen van mensen. Het perceel moet veertien dagen afgedekt zijn met folie. Er mag maximaal 1 hectare worden ontsmet, met minimaal 150 meter afstand tussen behandelde velden.

Certis en Taminco vrezen dat metam-natrium door deze voorwaarden bijna niet meer gebruikt kan worden. "Hiermee komt de export van uitgangsmateriaal van onder andere bloembollen, aardbeien en boomkwekerijproducten in gevaar", zegt crop manager Edwin Hendriks van Certis Europe. "De eisen zijn extreem zwaar in relatie tot de extra veiligheidsgaranties voor omwonenden."

Volgens Hendriks zijn nieuwe onderzoeksgegevens beschikbaar. "De toxiciteit van het gas MITC, dat ontstaat als metam-natrium in de grond zit, is kleiner dan wordt aangenomen. Ook verspreidt MITC zich minder in de omgeving dan gedacht. We willen daarom dat de gebruikseisen worden versoepeld. Het grootste knelpunt is de bufferzone tussen een behandeld perceel en omwonenden."

De eis dat maximaal 1 hectare aaneengesloten mag worden ontsmet met metam-natrium, vindt Hendriks discutabel. "De studies van de toelatingshouder gingen uit van percelen van 1 hectare. Het is discutabel dat dit is gekopieerd in de gebruikseisen."

Laatste reacties

 • ikkethuis

  altijd hetzelfde liedje, de geleerde nemen van alles aan, wat achteraf niet klopt, bijgesteld moet worden etc, en na verloop van tijd zit de landbouwer in de problemen, en moet het dan maar oplossen. Ik hoop dat alles voor 15 oktober geregeld is(vergunning aanvragen duurt 4 weken), want daarna mag je het middel voor dit jaar niet eens meer toepassen.

 • Ishtar

  Hendriks zegt eigenlijk, wij willen versoepeling, dus is er plots nieuw onderzoeks materiaal beschikbaar die datyr ondersteund......

 • g.g

  chemische stoffen in de grond spuiten kan nooit goed zijn, daar heb je geen onderzoek voor nodig !!

 • alco1

  Er zijn ook groeperingen die zich zelf niet willen enten. Kan nooit goed zijn zeggen ze.

 • g.g

  alco1 ....dat verband snap ik niet

 • alco1

  Ik snap #3 ook niet

 • A1967

  en als de producent die er in geinvesteerd heeft en er zwaar aan verdiend, zegt dat uit eigen onderzoek gebleken is dat het minder giftig is dan klopt dat altijd.............

 • ikkethuis

  a1967, Ik heb toch meer vertrouwen in een rapport dat aantoont dat het minder giftig is, als in een paar mensen die wat roepen, omdat ze een hekel aan de buurman hebben.
  G.W.De gewasbeschermingsmiddelen die tegenwoordig gebruikt worden vallen uitelkaar in andere stoffen. De tijd van DDT, die niet afgebroken werd, en waarvan je dus na iedere toepassing ophoping krijgt in de grond ligt gelukkig ver achter ons. Het probleem van de middelen tegenwoordig is dat er een plaag resistent van kan worden, dit betekend dat deze er niet meer dood van gaat. Dus kan zo n middel ook niet zo giftig meer zijn. Daarom is het ook erg belangrijk voldoende middelen beschikbaar te hebben zodat je kunt wisselen.

 • trijnie

  Pas achteraf komt men er achter dat iets schadelijk is.
  DDT was ook een wondermiddel, het was zo geweldig dat het zich opstapelde in het vet van mens en dier en we het onze kinderen weer gaven met onze moedermelk.
  Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met deze chemische middelen.

 • pinkeltje

  Hoeveel mensen zijn er eigenlijk overleden door het gebruik van DDT?

 • trijnie

  Heel wat. En vooral iedere landbouwer en loonwerker zou eens op de hoogte moeten zijn en er rekening mee houden dat bestrijdingsmiddelen geen kattepis zijn.
  Iedere arts in het Westland is speciaal alert om ziekten en afwijkingen te herkennen.
  En nergens is het aantal miskramen en afwijkingen bij de vrucht hoger dan daar. De cijfers zijn bekend.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.