Akkerbouw

Nieuws

Meer gele en rode kaarten voor phytophthorahaarden

Den Haag - Het Productschap Akkerbouw heeft voor phytophthorahaarden dit jaar meer gele en rode kaarten uitgedeeld dan voorgaande jaren, ondanks dat de NAK minder controles heeft uitgevoerd.

Dat blijkt uit gegevens van de NAK.

In 2014 zijn voor slecht bestrijden van haarden zes rode kaarten uitgedeeld en negentien gele kaarten. Dat er rode kaarten zijn uitgedeeld, duidt op een echt phytophthora-jaar. In voorgaande jaren, van 2009 tot en met 2012, is geen enkele rode kaart voor haarden uitgedeeld. Ook het aantal gele kaarten voor haarden in 2014 is relatief fors. In 2013 waren er zes gele kaarten voor haarden uitgedeeld, in 2012 veertien en in 2011 nul.

Het hogere aantal kaarten vloeide voort uit minder controles. In 2014 zijn 132 aardappelpercelen gecontroleerd op haarden, tegen 164 controles in 2013 en 168 controles in 2012.

De meeste overtredingen zijn door de NAK vastgesteld in Noord-Holland. Daar zijn drie rode en zeven gele kaarten uitgedeeld. In Zuid-Holland en de Haarlemmermeer is één rode kaart en vijf gele kaarten uitgedeeld. In Flevoland en Zeeland zijn één rode kaart en drie gele kaarten uitgedeeld. In West-Brabant deelde de NAK één gele kaart uit. In Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Oost-Brabant zijn 54 controles uitgevoerd, maar geen haarden aangetroffen.

Ook op afvalhopen en aardappelopslag is gecontroleerd. Voor slecht afdekken van afvalhopen zijn zeventien gele kaarten en twee rode kaarten uitgedeeld. Voor slecht bestreden aardappelopslag zijn landelijk drie gele kaarten uitgedeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.