Akkerbouw

Nieuws 11 reacties

Kipper aardappelen klem in de modder

Voor telers met groente op klei is het deze dagen soms letterlijk aanmodderen. Maar ook met de aardappeloogst kan het een ballet van glibberen en glijden worden, bleek woensdag op de jaarlijkse aardappeldemodag op PPO Westmaas.

De nieuwste aardappelrooiers lijken zich van nat land weinig aan te trekken, was te zien. Uitgerust met rupsonderstellen en/of  bodemdrukverlagende banden, moet het gek lopen wil een perceel aardappelen niet meer geoogst kunnen worden. Bovendien gaat de oogst direct in een voorraadbunker op de rooier. Het overladen in een kipper voor afvoer naar de schuur gebeurt aan de rand van het perceel, zodat de kans op vastlopen in de modder ook in die fase van de oogst beperkt is. Vanuit dat perspectief bezien, is er anno 2014 weinig kans meer op dat de aardappelprijzen een boost krijgen vanwege krapte in de voorraad omdat de aardappelen niet meer gerooid konden worden.

Op de demodag in Westmaas moesten de volle kippers nog 100 meter door de klei voordat ze de verharde weg bereikten. Je kon erop wachten dat dat fout ging: een 3-assige kipper dreigde in een bocht ondersteboven te gaan en kon niet meer voor- of achteruit.

Het publiek vond het wel mooi, gezien het aantal foto's en filmpjes dat van de situatie werd gemaakt. Met een extra trekker werd de boel vlot getrokken, het applaus volgde.

Foto

 • Kipper aardappelen klem in de modder

Laatste reacties

 • bartjedg@gmail.com

  Bandenspanning vergeten te laten zakken?? Als zo'n paard zich schrap zet rolt hij zo weg.

 • aqwzsx12

  gewoon de verkeerde trekker die eraan lag, en de verkeerde chauffeur en de verkeerde( te grote) kar, alles verkeerd, buiten het weer...

 • Videofarmer

  Materiaal is goed alleen de lading zit te veel naar achteren waardoor geen druk op de trekker en dat is vooral als het nat is van groot belang.

 • massy

  Nog groter spul in zetten om te transporteren is buitengewoon voor de grond maar ja dat doet er niet toe.

 • pinkeltje

  Goed om te horen dat er mensen zijn die er met zo'n vracht in de blubber probleemloos door zouden komen. In de scheepvaart geldt dat de beste stuurlui aan de wal staan. Zou dat in de landbouw ook zo zijn?

 • Kaiser

  Eens met videofarmer, wanneer je niet genoeg lading voor in de kipper hebt, en daardoor te weinig druk op de achteras van de trekker krijgt, dan vraag je om vastrijden.

 • farmerbn

  Zou mooi zijn als de trekker een stroomagregaat in de fronthef had en de kipper een electrische aandrijving. Gratis reclame voor de fabrikant en veel vraag voor die aandrijving.

 • alco1

  Farmer. Het kan toch veel gemakkelijker met een hydraulische aandrijving. De tractor heeft vermogen zat.

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Hoor net dat gisteren de sporen al weer zijn losgetrokken. Ziet er nog steeds niet heel mooi uit, maar minder erg dan op het filmpje.
  De ondergrond was nog aan de droge kant, reden waarom het rooien direct na de bui weer kom doorgaan.

 • rderegt

  Helemaal eens met massy, de grond kan het allemaal best hebben...

 • koestal

  er zat ook teveel zand of klei in de aardappelen,daarom ook een zware vracht

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.