Akkerbouw

Nieuws

Industrie verwerkte extreem veel aardappelen

Zoetermeer – De consumptie-aardappelen verwerkende industrie is het nieuwe aardappeljaar 2014/'15 voortvarend begonnen met een zeer grote verwerkte hoeveelheid van 305.300 ton in de maand juli.

Het is 120.900 ton ofwel twee derde meer dan vorig jaar in juli is verwerkt tot frites en andere bereidingen. Ten opzichte van het gemiddelde dat in de voorgaande vijf jaren in juli werd verwerkt is het 65.400 ton ofwel ruim een kwart meer. Daarmee wordt de trend voortgezet die in seizoen 2013/'14 is ingezet. De fritesfabrieken hebben zich daarin uitstekend kunnen voorzien van grondstof en zo een recordproductie geboekt.

De hoeveelheid die in juli van dit jaar is verwerkt is op zich al een respectabele hoeveelheid voor de Nederlandse industrie, maar geldt voor de eerste maand van het seizoen als buitengewoon. Het oogstjaar is dan ook erg vroeg begonnen. De beschikbaarheid van aardappelen is zo groot dat de fabrieken slechts 26,2 procent van de totaal verwerkte hoeveelheid hebben geïmporteerd. Doorgaans is dat in juli ruim 40 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.