AkkerbouwNieuws

India past voedselbeleid aan

New Delhi – India heeft de minimumprijs voor de export van uien verdubbeld om het aanbod in eigen land op peil te houden.

Indiase huishoudens consumeren buitengewoon veel uien. Tegelijk heeft de staat een tegenovergestelde maatregel genomen op de suikermarkt, waar het importheffingen juist verdubbelt om de eigen suikerindustrie te helpen.

Het beleid lijkt tegenstrijdig. De regering van Narendra Modi probeert met name de armen in grote steden tevreden te houden met lage voedselprijzen. In het verleden zijn politici gemaakt en gebroken door hun uienbeleid. Maar tegelijk loopt de suikermarkt om diverse redenen vast. India is de grootste producent en consument van suiker.

De overheid heeft minimumprijzen ingesteld voor de aankoop van suiker door handelaren of verwerkers, die niet corresponderen met de verkoopprijs van verwerkte suiker. Het probleem is extra groot in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh, waar suikerverwerkers een extra premie moeten betalen bovenop de federale minimumprijzen.

Het beleid leidde ertoe dat verwerkers in financiële problemen kwamen en achterlopen met betalingen aan boeren. Door de import duurder te maken wordt concurrentie op de Indiase markt beperkt en kunnen suikerprijzen stijgen naar niveaus die verwerkers in staat stellen achterstallige betalingen te doen.

De maatregelen onderstrepen volgens The Hindustan Times de moeilijke positie van de overheid, die enerzijds werkt met een stedelijke klasse armen die een erg groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan voedsel en een grote plattelandsbevolking die voor hun bestaan afhankelijk is van de hoogte voedselprijzen.

Beheer
WP Admin