Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

India past voedselbeleid aan

New Delhi – India heeft de minimumprijs voor de export van uien verdubbeld om het aanbod in eigen land op peil te houden.

Indiase huishoudens consumeren buitengewoon veel uien. Tegelijk heeft de staat een tegenovergestelde maatregel genomen op de suikermarkt, waar het importheffingen juist verdubbelt om de eigen suikerindustrie te helpen.
Het beleid lijkt tegenstrijdig. De regering van Narendra Modi probeert met name de armen in grote steden tevreden te houden met lage voedselprijzen. In het verleden zijn politici gemaakt en gebroken door hun uienbeleid. Maar tegelijk loopt de suikermarkt om diverse redenen vast. India is de grootste producent en consument van suiker.
De overheid heeft minimumprijzen ingesteld voor de aankoop van suiker door handelaren of verwerkers, die niet corresponderen met de verkoopprijs van verwerkte suiker. Het probleem is extra groot in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh, waar suikerverwerkers een extra premie moeten betalen bovenop de federale minimumprijzen.
Het beleid leidde ertoe dat verwerkers in financiële problemen kwamen en achterlopen met betalingen aan boeren. Door de import duurder te maken wordt concurrentie op de Indiase markt beperkt en kunnen suikerprijzen stijgen naar niveaus die verwerkers in staat stellen achterstallige betalingen te doen.
De maatregelen onderstrepen volgens The Hindustan Times de moeilijke positie van de overheid, die enerzijds werkt met een stedelijke klasse armen die een erg groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan voedsel en een grote plattelandsbevolking die voor hun bestaan afhankelijk is van de hoogte voedselprijzen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Is dit het begin van het einde van de Vrije Wereld Markt voor agrarische producten?

 • Jan Cees Bron

  Agratax, gezien de Indiase opstelling binnen de WTO vraag ik me af of die vrije wereldmarkt in India überhaupt ooit zijn intrede heeft gedaan. India weigert een eerder gesloten akkoord te ratificeren totdat er een deal komt die India het verschaffen van meer steun aan de landbouw toestaat.

 • broerelex

  En daar heeft India groot gelijk in! Die zogenaamde vrije markt is toch alleen in het voordeel van landen en bedrijven die de grootste bek en het meeste geld hebben!

 • Mozes

  Een grote plattelandsbevolking die afhankelijk is van hoge voedselprijzen en een arme klasse in de stad die dit niet kan betalen heeft met elkaar te maken.
  Wanneer men voedsel grootschalig met een kleine plattelandsbevolking gaat produceren kan men met lagere prijzen toe en is het probleem in de stad opgelost.
  Kleinschalige landbouw zoals Marianne Thieme wil is mooi voor de elite die dit kan betalen. De sociaal zwakkeren komen in de armoede terecht.

 • Fermer

  @Mozes, naar Nederlands voorbeeld dus. Weinig boeren die hard moeten werken en een groot risico lopen voor een laag inkomen, en de prijzen voor de stedelingen blijven even hoog want de tussenhandel en de multinationals gaan met de winst lopen. Kleinschalige landbouw is de basis van welvaart, grootschalige landbouw is werken voor de multinationals.

 • Mozes

  @emmerei, je moet eens een cursus economie volgen. Als je alleen de kennis van de eerste paar klassen van de middelbare school eigen maakt ben al ontzettend veel verder dan nu.

  Als voedsel geproduceerd wordt met heel veel mensen moeten heel veel mensen een inkomen hebben van datzelfde voedsel. Dan zal de rest van het volk een hoge prijs voor voedsel moeten betalen wat de sociaal zwakkeren niet kunnen of de mensen die het voedsel produceren moeten met een heel laag inkomen genoegen nemen.

 • Mozes

  Heb je wel van jezelf in de gaten @emmerei dat je alles maar dan ook werkelijk alles verklaart met complotten?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.