Akkerbouw

Nieuws 1507 x bekeken

Hoogste poolprijs voor APF Holland

Doetinchem - De pool met voorverkoop van handelshuis APF Holland betaalde afgelopen seizoen de hoogste poolprijs voor Innovator en Agria. Dat blijkt uit het jaarlijkse poolprijzenonderzoek van weekblad Boerderij.

In het poolprijzenonderzoek zijn alleen de pools opgenomen die er qua poolvolume toe doen. Dat zijn de pools van Nedato, Aviko Potato, Eriva, Schaap Holland, Flevopool, HZPC, APF Holland en Agrodyn-Weuthen.  Boerderij bood de pools een fictieve partij aardappelen van bruto 350 ton aan. Qua maatsortering, tarra en het percentage voer en drijvers zijn de fictieve partijen een afspiegeling van de oogst in 2013. De fictieve partijen zijn vervolgens aangeboden in de weken 48, 13 en 22. Dit geeft inzicht in de bewaarstaffels van de verschillende pools.

APF Holland staat zowel in de Agria- als in de Innovatorpool bovenaan met hun pool met voorverkoop. Dit geldt voor alle drie leveringsweken. De bodempool van APF Holland bezet plek twee bij Agria en plek drie bij Innovator.

De derde hoogste uitbetaler bij Agria's is de pool met voorverkoop van Aviko Potato. Deze pool bezet plek twee bij Innovator. Opvallend zijn de lage noteringen van Agro-Dyn Weuthen en Eriva, pools die het vorig seizoen erg goed deden.

In de poolklassementen is het beeld compleet tegenovergesteld ten opzichte van vorig seizoen. Toen stonden de pools zonder voorverkoop bovenaan, dit jaar hoofdzakelijk de pools met voorverkoop. De pools zonder voorverkoop startten te laat met verkopen om nog voldoende te kunnen profiteren van de hoge prijzen aan het begin van het seizoen. Vanwege tegenvallende opbrengsten en een verwachte grote export werden aan het begin van het seizoen hoge prijzen verwacht. Echter, vanaf 1 november daalden de marktprijzen voor aardappelen gestaag. Vooral pools die in het begin veel volume hadden verkocht, veelal de pools met voorverkoop, profiteerden van de hoge prijzen aan het begin van het seizoen. Pools zonder voorverkoop konden pas verkopen toen de prijsdaling inmiddels al had ingezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.