Akkerbouw

Nieuws 869 x bekeken 2 reacties

Hogere opbrengst Vlaamse Bintjes

Kruishoutem - Bintje-opbrengsten liggen op dit moment, na 110 groeidagen, 3 ton per hectare boven het meerjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de meest recente proefrooiingen door het Vlaamse Provinciaal Proefcentrum Aardappelen (PCA).

De proefrooiing vond plaats begin week 32. De bruto opbrengst bedraagt 42 ton per hectare. Het tienjarig gemiddelde rond deze tijd is 39 ton per hectare. Wel constateert het proefcentrum een grote spreiding in de opbrengsten. Zo was de laagste opbrengst 31 ton per hectare, terwijl het best opbrengende perceel  52  ton per hectare opbracht.

Sinds de vorige monstername twee weken geleden is er een kleine 9 ton aardappelen bijgegroeid. Dit betekent voor Bintje een aangroei van zo'n 670 kilo per dag per hectare. Deze bijgroei mag rond deze tijd van het jaar als normaal worden beschouwd. Gemiddeld bedraagt het aandeel grof 61 procent, wat ook meer is dan normaal. Zowel de opbrengst als grofte is dus hoog. De opbrengst is vergelijkbaar met die van 2007 en 2012. In enkele percelen is al wat doorwas geconstateerd, als gevolg van de hoge temperatuur. Het onderwatergewicht ligt gemiddeld op 349 gram.

Van Fontane bedraagt de gemiddelde opbrengst 48 ton per hectare. Dat is 6 ton meer dan van de Bintjes. De opbrengst varieert tussen de 43 en 53 ton per hectare. Per dag is er gemiddeld 570 kilo per hectare bijgegroeid.

PCA noemt de ontwikkeling van de percelen met Fontane voortvarend. Vorig jaar in dezelfde periode bedroeg de gemiddelde opbrengst 38 ton per hectare. Het onderwatergewicht ligt nu op 364 gram. Op percelen met te ruime plantafstanden bestaat kans op holheid.

Laatste reacties

  • info36

    Biogas?

  • marc47

    Als ze zijn zoals op de foto, ben ik niet bang van de opbrengst!

Of registreer je om te kunnen reageren.