Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Hoge hectareopbrengsten in EU

Brussel – De hectareopbrengsten bij graan in de EU zijn hoger dan normaal.

Het weerkundig bureau van de Europese Commissie (Mars) verwacht een gemiddelde opbrengst van 5,85 ton zachte tarwe per hectare. Dat is 5,1 procent meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde van 5,57 ton.

Bij mais is het verschil nog groter. De Europese akkerbouwers haalden de laatste vijf jaar gemiddeld 6,78 ton mais van een hectare. Mars schat de hectareopbrengst dit jaar op 7,53 ton. Dat is 11,1 procent boven het gemiddelde. Bij wintergerst ligt de hectareopbrengst met 5,61 ton 5,8 procent boven het gemiddelde. Alleen bij zomergerst is de hectareopbrengst onder gemiddeld. Mars schat die op 3,91 ton tegen 4,43 ton vorig jaar.

Ook andere gewassen groeien goed. Bij aardappelen verwacht Mars een gemiddelde opbrengst van 32,34 ton per hectare. Dat is 5,7 procent boven het gemiddelde. De koolzaadopbrengst ligt met 3,33 ton 8,6 procent boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar.

Vooral Duitsland, Bulgarije en Roemenië scoren hoge hectareopbrengsten. In Italië, Spanje en Slowakije zijn ze lager dan normaal.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Al het graan zit nog steeds niet in de schuur. Er zal krapte komen in maaltarwe. Frankrijk koopt al maaltarwe aan om te mengen met het eigen graan.

  • info36

    En anders : biobrandstoffen! Ben je niet zo afhankelijk van die gestoorde lui.

Of registreer je om te kunnen reageren.