Akkerbouw

Nieuws 1534 x bekeken

Herstelbemesting: beter laat dan nooit

Doetinchem – De nieuwe regelgeving rondom herstelbemesting, die maandag werd gepubliceerd, is mosterd na de maaltijd.

Dat vindt Klaas Hoekstra van akkerbouw-vakbond NAV. "Het is goed dat het er gekomen is, maar dit jaar alleen nog interessant voor degenen die van te voren al hadden ingeschat dat het zover zou komen, toen extra bemest hebben, en dit nu kunnen verantwoorden."

In de maandag gepubliceerde uitvoeringsregeling van het Vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn, staat dat herstelbemesting met kunstmest onder bepaalde voorwaarden toegepast mag worden na zware regenval. Dit omdat in dergelijke extreme omstandigheden voornamelijk stikstof uit de bodem spoelt en zo onbereikbaar voor opname door de plant wordt. Wie voor 1 augustus herstelbemesting heeft uitgevoerd moet dit alsnog uiterlijk 15 augustus melden. Daarna moet eerst melding gemaakt worden voordat er extra bemest mag worden.

Op zich biedt de nieuwe regeling mogelijkheden, volgens Hoekstra. "Met 125 procent van de oorspronkelijke stikstofgebruiksnorm kunnen de meeste boeren uit de voeten. Vooral op zandgebieden is er extra behoefte aan een dergelijke regeling. De normen zijn toch al behoorlijk krap, en met buien zoals afgelopen voorjaar is er veel stikstof verloren gegaan."

Dat de regeling nu pas komt, aan het eind van het seizoen, vindt Hoekstra wel wat wrang. "Het is goed dat het nu zover is, maar het tijdstip verdient geen schoonheidsprijs. Je moet met dit soort regelgeving eigenlijk in januari of februari komen."

Jaap Haanstra, voorzitter van de LTO vakgroep akkerbouw, is ook tevreden over de regeling, maar maakt zich nog wel wat zorgen over de voorwaarden er omheen. "Waar je nu tegenaan kunt lopen is dat wanneer je binnen 48 uur 60 mm regen krijgt, maar deze niet binnen twee etmalen valt, je alsnog buiten de boot valt. Ook hoe de opbrengstderving bepaald wordt, die ten minste 25 procent moet zijn, moeten we in de praktijk nog even zien."

Of registreer je om te kunnen reageren.