Akkerbouw

Nieuws 3588 x bekeken 2 reacties

Hakselaar haalt veel stro van de markt

Met name in Flevoland is dit jaar veel meer stro verhakseld dan in de voorgaande jaren. Dit heeft alles te maken met de prijsvorming.

Veel boeren in Flevoland hebben als basis een prijs van €50 in een hoofd voor stro los af land, verklaart een woordvoerder van de beurs in Emmeloord. Dat is dit jaar moeilijk haalbaar getuige de notering van €45 tot €50 deze week. Bovendien is het weer zo wisselvallig dat men ook nog eens het risico loopt dat er een bui regen invalt. Daarmee is de situatie weinig aantrekkelijk om stro te gaan verkopen.

De vraag naar stro is dit jaar kleiner dan verwacht. Vorig jaar schommelde de prijs zo rond de €60 tot €65 per ton. In 2011 en 2012 werd af land zelfs €70 tot €75 per ton betaald, blijkt uit een overzicht van de noteringen van de beurs in Emmeloord.

In het algemeen noemt men het Nederlandse aanbod redelijk ten opzichte van de vraag, al klaagt een enkele handelaar dat de schuur niet vol komt of dat de hakselaar wel erg veel aan staat. Er zijn zelfs schattingen van 75 procent gehakseld stro in Flevoland.

Hoewel ook in het Noorden meer is verhakseld dan eerdere jaren behoudt het Noorden zijn positie als stroleverancier van Nederland. Links en rechts komen wat meldingen van wat taai en groenig stro dat nog even een tijdje moet blijven liggen maar het gros ligt al in de schuren.

Tegenvallende stro-oogsten in Frankrijk en Duitsland door heftige regenbuien, gecombineerd met het grote percentages gehakseld stro in Nederland zorgt naar verwachting voor een prijsstijging de komende maanden.

Meer over de stromarkt op de marktpagina's van Boerderij Weekblad dat dinsdag 12 augustus verschijnt.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Niet oogsten van stro met behulp van hakselaar lijkt mij een dure handeling.

  • agro1

    stro is meer waard aan kostbare mineralen. niet weggeven, maar lekker zelf houden en wat er niet uitgaat moet er ook niet terug in, geen Staatsgezeur dus. ciolos boppe!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.