Akkerbouw

Nieuws 1122 x bekeken

HZPC stopt bedrijf in Zweden

Joure - HZPC stopt met zijn bedrijf in Zweden. Het pootgoedhandelshuis kan onvoldoende nieuwe aardappelrassen introduceren in Zweden.

Daardoor levert de deelneming geen winst op.

HZPC startte het Zweedse pootgoedbedrijf in 2007 samen met de Finse partner Kantaperuna. HZPC had toen een belang van 40 procent. In 2012 werd HZPC volledig eigenaar, omdat HZPC ook alle aandelen in Kantaperuna overnam. Het Zweedse bedrijf is onvoldoende winstgevend, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. "De Zweedse pootaardappelmarkt moderniseert traag. Er is minder vraag naar traditionele rassen. En nieuwe rassen worden moeilijk geaccepteerd."

HZPC verkoopt het bedrijf niet, zegt Backx. "Het is maar een klein bedrijf. En we blijven blijft onze aardappelrassen verkopen in Zweden via distributeurs. Dit bedrijf wordt één van die distributeurs. De teelt van pootgoed voor de Zweedse markt vindt voortaan plaats in Finland en Nederland, of in één van de andere Europese landen waar HZPC pootaardappelen teelt."

De Zweedse onderneming werd in 2007 opgericht. Backx: "Het was onze verwachting dat de Zweedse pootaardappelmarkt snel zou veranderen van een traditionele markt met oude rassen naar een moderne markt met ketenintegratie. In moderne markten is de rol van HZPC-rassen waardevoller. De omvorming van de Zweedse markt en de acceptatie van nieuwe rassen voltrekt zich echter langzaam. Het bedrijf is dan onvoldoende rendabel."

Backx verwacht dat de gevolgen beperkt blijven voor HZPC. "De Zweedse markt is jaarlijks goed voor een paar duizend ton pootaardappelen op een totale HZPC-jaaromzet van 700.000 ton. Daarnaast verwacht HZPC het Zweedse afzetvolume grotendeels te handhaven via de distributeurs."

De Finse pootgoedmarkt is anders dan de Zweedse, volgens Backx. "De Finse aardappelsector is veel moderner georganiseerd. Kantaperuna loopt heel goed. We verkopen daar jaarlijks zo'n 12.000 ton pootaardappelen. De telers zijn geïnteresseerd in nieuwe rassen en produceren gericht voor de aardappelverwerkers of voor de verse markt. Wij hadden verwacht dat de Zweedse markt zich net zo zou ontwikkelen als de Finse, maar dat is niet gebeurd. Daarom stoppen we in Zweden. Als je alleen naar het geld kijkt, hebben in al die jaren quitte gedraaid. Maar we hebben er natuurlijk ook tijd ingestoken. Als je dat meerekent, hebben we er aan verloren."

Of registreer je om te kunnen reageren.