Akkerbouw

Nieuws 3538 x bekeken 10 reacties

Graantelers op klei mogen extra stikstof geven

Den Haag – Akkerbouwers op kleigrond krijgen voor graan een hogere gebruiksnorm voor stikstof.

De extra norm voor wintertarwe is 15 kilo stikstof per hectare per jaar. Voor zomertarwe en wintergerst is dit 20 kilo en voor zomergerst 30 kilo stikstof per hectare per jaar.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet de teler aantonen dat hij in 2013 minimaal 9 ton wintertarwe of wintergerst per hectare heeft geoogst. Voor zomertarwe hanteert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een ondergrens van 8 ton en voor zomergerst van 7 ton. Akkerbouwers die in 2014 gebruik willen maken van de stikstof-differentiatie moeten dat voor 15 september aanvragen bij de RVO.

De bekendmaking komt erg laat, vindt NAV-bestuurder Klaas Hoekstra. "Maar een akkerbouwer kan de extra gebruiksruimte dit jaar nog benutten voor de groenbemesters. De opbrengstnormen zijn redelijk."

Voorzitter Hubert te Braake van de Nibem, de branche-organisatie voor de bierketen, is blij met de N-differentiatie. "Wij hopen dat met de verruiming van de norm meer kwalitatief hoogwaardig Nederlands brouwgerst beschikbaar komt."

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Het lijkt wel een beetje op de voormalige USSR waar vanuit het centraal gezag wordt bepaald hoe een boer zijn gewas dient te verzorgen. Valt nog mee dat er nog geen centraal geregelde zaai- en oogstdata zijn. Maar in ieder geval een stap vooruit dat er een beetje Stikstof bij mag. Het is nu met de vroege oogst een mooie kans om een groenbemester te zaaien maar die kan alleen een succes worden als er ook voldoende voeding in de grond zit.

 • aardappelboer

  Waarom alleen op kleigrond en niet op zand. heb dit jaar al extra stikstof moeten bijstrooien door de vele regen en ga ook over de norm maar ik laat mijn gewas niet verpieteren door die domme regels.Ja je kan extra ruimte krijgen door weer allerlei regeltjes waar je niks mee kan en nog meer kosten moet maken. Als ze nog boeren over willen houden moeten ze vooral zo doorgaan.

 • geert150

  meer fosfaat was beter geweest !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • wmeulemanjr1

  overheden bevelen, boer werkt het verder uit.

 • new kids

  Ik hoor op de radio wel eens een nummer van Mooi Wark, en die zingen dan :'Schijt aan regels'.

 • rdegronc

  Idd. waarom ook niet op zand. We weten allemaal dat we de grond aan het uitmergelen zijn wanneer we ons aan de overheidsregels houden.Zijn volgens mij op een verkeerde manier tot stand gekomen. Op deze manier is er geen droge boterham meer te verdienen.

 • agri2

  Daar heb je wat aan als je meer fosfaatruimte nodig hebt en daardoor stikstofkunstmest moet gaan strooien om je groenbemester aan de groei te krijgen. En dat in een land met een mestoverschot.

 • agro1

  extra N is overbodig. de kg-opbrengsten zijn al veel te hoog, gezien de schandalig lage prijs. waarom geen importstop op russisch graan als handelssanctie??? ciolos boppe!!!

 • henk 60

  waar kwamen de regeltjes ook weer door. Dijkje ploegen vol blubberen met stront. volgens mij was dat op zand. en de klei zat met de regels terwijl het nitraat in het grond water onder de norm is. DAAROM OP ZAND NIET

 • aardappelboer

  Henk60 jij bent duidelijk niet op de hoogte, misschien dat dat in Brabant gebeurde, zeker niet in het noorden waar bijna geen veehouderij is.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.