AkkerbouwNieuws

Graantelers op klei mogen extra stikstof geven

Den Haag – Akkerbouwers op kleigrond krijgen voor graan een hogere gebruiksnorm voor stikstof.

De extra norm voor wintertarwe is 15 kilo stikstof per hectare per jaar. Voor zomertarwe en wintergerst is dit 20 kilo en voor zomergerst 30 kilo stikstof per hectare per jaar.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet de teler aantonen dat hij in 2013 minimaal 9 ton wintertarwe of wintergerst per hectare heeft geoogst. Voor zomertarwe hanteert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een ondergrens van 8 ton en voor zomergerst van 7 ton. Akkerbouwers die in 2014 gebruik willen maken van de stikstof-differentiatie moeten dat voor 15 september aanvragen bij de RVO.

De bekendmaking komt erg laat, vindt NAV-bestuurder Klaas Hoekstra. “Maar een akkerbouwer kan de extra gebruiksruimte dit jaar nog benutten voor de groenbemesters. De opbrengstnormen zijn redelijk.”

Voorzitter Hubert te Braake van de Nibem, de branche-organisatie voor de bierketen, is blij met de N-differentiatie. “Wij hopen dat met de verruiming van de norm meer kwalitatief hoogwaardig Nederlands brouwgerst beschikbaar komt.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin