Akkerbouw

Nieuws 1406 x bekeken

Goede kwaliteit pootaardappelen verwacht

Doetinchem – Er zijn nog erg weinig pootaardappelen geoogst. De kwaliteit is goed. Alleen in het noorden komt meer schurft voor en daar zijn de hectareopbrengsten lager.

Directeur van coöperatie Agrico Jan van Hoogen roemt de kwaliteit van de pootaardappelen. "Ik heb in 25 jaar niet zo weinig klasseverlagingen en afkeuringen gezien in de veldkeuring. Alleen in het noorden hebben de pootaardappelen meer last van schurft door de droge periode. Dat drukt daar ook de hectareopbrengsten."

Van Hoogen denkt dat het Deltaplan Erwinia, een vierjarig onderzoeksprogramma dat eind 2012 afliep, een positief effect heeft op de kwaliteit. "Het plan leverde veel informatie op over maatregelen die telers kunnen nemen om de kans op erwiniabesmettingen te verkleinen."

Voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen onderschrijft dat. "Ook de Pootaardappelacademie werpt zijn vruchten af. Daarnaast is de S-klasse vorig jaar extra getoetst op erwinia. Het uitgangsmateriaal waar we dit seizoen mee begonnen was beter."

Ook Hiddema verwacht een goede kwaliteit pootaardappelen. "Maar het onderwatergewicht is hoog. Telers moeten bij het rooien oppassen voor stootblauw."

Directeur van handelshuis HZPC Gerard Backx verwacht wisselende hectareopbrengsten. "In het noorden was het erg droog tijdens het groeiseizoen. Dat heeft geleidt tot meer schurft. Doordat de groei wat achter bleef, verwacht ik minder bovenmaats pootgoed."

HZPC testte vorig jaar de hoogste klasse pootgoed nog eens extra op erwinia. Backx: "Keuringsdienst NAK voert de gecombineerde controle op erwinia, bruinrot en ringrot uit op een klein stukje aardappel. Wij testen hele knollen op erwinia. Dat vergroot de kans besmettingen op te sporen in het uitgangsmateriaal."

Of registreer je om te kunnen reageren.