Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

‘Fritesprijs haalt hooguit €8,50’

Schwalmtal (D) – De prijs voor fritesgeschikte aardappelen zal in het lopende seizoen niet meer boven kostprijs uitkomen en pas in november iets verbeteren ten opzichte van de huidige marginale noteringen van €1,00 tot €2,50 per 100 kilo.

Voor de periode november tot en met juni valt te denken aan een prijsrange van €5,00 tot hooguit €8,50 voor goede kwaliteit verwerkingsaardappelen uit de bewaring. Dat verwacht de toonaangevende Duitse aardappelgroothandel Weuthen, die donderdag 28 augustus een seizoenprognose afgaf voor oogst en prijsontwikkeling 2014/'15. Bij monde van directeur Ferdi Buffen liet Weuthen weten dat de oorzaak van de huidige aardappelcrisis in het belangrijkste EU-aardappelteeltgebied noordwest vooral de grote areaaluitbreiding is. Vooropgesteld dat de oogst geheel wordt binnengehaald komt de productie in Duitsland tussen 11 en 11,8 miljoen ton uit. Uitgangspunten zijn de areaalgegevens in combinatie met uitkomsten van proefrooiingen. In het vorige seizoen oogstte Duitsland 9,2 miljoen ton, in 2012 was het 10,6 miljoen ton.

Voor prijs voor de tafelaardappelen ligt in Duitsland nu tussen €8 en €10. Hiervoor ligt volgens Buffen dit seizoen een prijsrange in het verschiet van €7 tot €11. De top kan aan het einde €13 worden voor aardappelen uit de gekoelde bewaring in kisten.

De huidige enorme druk op de prijs voor vrij verhandelbare aardappelen is toe te schrijven aan de bovenmatige grote areaaluitbreidingen op lichtere gronden, stelt Buffen. In de periode van de vroege en middelvroege oogst leidt de toch al gesignaleerde stevige hectare-opbrengst daardoor tot extra aanvoer. Immers, de meeste partijen zijn niet of nauwelijks geschikt voor opslag, voor zover er ruimte beschikbaar is. De markt kan ze echter vrijwel niet opnemen. Nu al verdwijnen er veel aardappelen in alternatieve afzetkanalen, van zetmeelindustrie en voerhandel tot bio-vergisting. Enige relativering is volgens Buffen bij alle te voorziene rampspoed op zijn plaats. Rond 80 procent van de aardappelen wordt geleverd  tegen contractprijzen. Ook moet het leeuwendeel de grond nog uit. In jaren als 1998, 2009 en (voor Groot-Brittannië) 2012 drukten rooiproblemen de opbrengst aanzienlijk.

Laatste reacties

 • Isidorushoeve

  Prijs van aardappelen voor boer € 0,01 tot € 0,05 per kilo en in de super liggen ze in de schappen voor € 0,50 tot € 1,- per kilo.
  Dieptriest !!!!!!

 • martinklem

  Deze man zei vorig jaar dat ze 20 cent zouden worden, wat heeft hij er een verstand van zeg! niet naar luisteren!

 • j.doggen

  Hij was vorig jaar te optimistisch , nu ook ?

Of registreer je om te kunnen reageren.