Akkerbouw

Nieuws 4033 x bekeken 1 reactie

Frans graan onverkoopbaar

Parijs – Een groot deel van het Franse graan blijkt van een dusdanig slechte kwaliteit dat het niet of nauwelijks te verkopen is op de wereldmarkt.

Veel graan zal daarom uiteindelijk alleen maar tot veevoer verwerkt kunnen worden en daardoor dus een stuk minder opleveren.

Die constatering komt van een aantal deskundigen in de graanwereld in Frankrijk. Zo stelt François Luguenot, marktanalist bij de grootste Franse coöperatie In Vivo: ''De graanboeren zullen een lagere prijs voor lief moeten nemen. Veel van het graan haalt de vereiste kwaliteit voor broodmeel niet.'' Luguenot berekent dat dat de producenten gemiddeld zo'n 50 euro per ton aan opbrengsten kan schelen. ''Daarbij komt dan nog dat graan op de voermarkt moet concurreren met goedkopere gewassen als mais. Dat zou betekenen dat de verkoopprijs nog verder omlaag gaat.'' Volgens marktkenners hebben al veel potentiele inkopers geïnformeerd naar de kwaliteitsproblemen. ''Als wij ze niet kunnen leveren wat ze nodig hebben, zullen ze snel ergens anders moeten zoeken.''

De problemen zijn veroorzaakt door een zelden voorkomende combinatie van koud weer gevolgd door hevige regenval. Die situatie heeft zich in het grootste deel van de Franse graangebieden voorgedaan. Alleen in het noordwesten van het land lijken zich minder problemen voor te doen. De situatie is bovendien nog verergerd door wisselvallig weer tijdens het oogsten waardoor veel boeren gedwongen zijn geweest het graan zo snel mogelijk binnen te halen en op te slaan.

Eén reactie

  • ed12345

    Hier gaan we er juist vanuit beter iets te vroeg dorsen en door de graandroger halen dan in het veld laten drogen ,en de kans lopen op een hoger % fusarium

Of registreer je om te kunnen reageren.