Akkerbouw

Nieuws 2880 x bekeken

Eerste zaaiuien vroeg geoogst

Doetinchem – De eerste zaaiuien zijn gerooid. Dat is één tot twee weken eerder dan normaal. De opbrengsten variëren sterk.

Verkoopleider Jaap Jonker van De Groot en Slot noemt het een erg vroege start. "Ik schat dat inmiddels een paar honderd hectare zaaiuien is gerooid. Normaal begint het rooien na half augustus. De hectareopbrengsten zijn vergelijkbaar met vorig jaar, maar lager dan van de oogst van 2012. De kwaliteit van de uien ziet er goed uit. We hadden een mooie julimaand. Percelen die niet al te veel neerslag hebben gekregen, leveren mooie blanke uien."

Jonker noemt de boycot van Rusland een domper op de marktstemming. "Het betekent een beperking van de afzetmogelijkheden. Gelukkig accepteert Indonesië nu Nederlandse uien. Er is al 500 hectare uien bemonsterd op stengelaaltjes. Die kunnen nu naar Indonesië. Wellicht dat Indonesië het wegvallen van de afzet naar Rusland wat kan compenseren."

Uienspecialist André Boot van Nickerson-Zwaan verwacht wisselende opbrengsten. "Door de zachte winter heeft de grond een slechte structuur. Daar komt bij dat vlak na het zaaien er op sommige percelen zware buien zijn gevallen die de grond dicht sloegen. Daar is de opkomst veel slechter. Ik schat dat de hectareopbrengsten gemiddeld 10 procent lager zijn dan vorig jaar."

Ook adviseur Cor Eldering van DLV Plant ziet sterk wisselende opbrengsten. "Dat kan dit jaar variëren van 45 tot wel 90 ton per hectare. Dat heeft alles te maken met de slechte structuur van de grond en de plaatselijk zeer heftige regenbuien. De grond was kluiterig bij het zaaien. Het kleine uienzaadje mist dan de aansluiting met de vochtige ondergrond. Dat was nadelig voor de opkomst."

Eldering raadt de telers aan om de uien na het rooien zo snel mogelijk te drogen. "De kwaliteit van de zaaiuien valt dit jaar niet tegen. Maar de uien zijn wel sneller gesleten dan in andere jaren. Er zit meer dood materiaal aan. Daarom is snel drogen in de bewaring raadzaam."

Of registreer je om te kunnen reageren.