Akkerbouw

Nieuws

Eerder op eindtemperatuur beperkt bewaarverliezen

Westmaas – Essentieel bij beperking van bewaarverliezen is zo snel mogelijk inkoelen.

Dat zegt onderzoeker David van der Schans van PPO-AGV na vergelijking van gegevens van 49 bewaarplaatsen. De bewaarverliezen varieerden van minder dan twee gewichtsprocenten tot meer dan zeven. Dat blijkt uit een praktijknetwerk aardappelbewaring in 2013 en 2014. Aan het netwerk onder leiding van PPO-AGV deden 46 telers verspreid over Nederland mee. Het ging om zetmeelaardappelen, pootaardappelen, tafelaardappelen en fritesaardappelen en om zowel bulk als kistenbewaring. Via netzakjes in de hoop werd op vier momenten tijdens de bewaarperiode de gewichtsontwikkeling gevolgd.

Opvallend is dat geen verschillen zijn gevonden in bewaarverliezen en –kosten tussen rassen, herkomst zand- of klei, kistenbewaring of bulk, of teeltdoel van de aardappelen.

De vaststelling dat een vroege daling van de bewaartemperatuur de verliezen beperkt, noemt Van der Schans logisch, maar ook strijdig met de wens van pootgoedtelers om pas na sorteren te gaan koelen. "Maar misschien liggen hier wat mogelijkheden."

Of registreer je om te kunnen reageren.