Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

EU koopt veel graan op wereldmarkt

Brussel – De EU importeerde vanaf 1 juli 3,1 miljoen ton graan. Vorig seizoen lag de graanimport van 1 juli tot en met 26 augustus op 875.072 ton graan. De EU importeerde tot nu toe 3,5 keer zo veel graan als vorig seizoen. Het gros bestaat uit mais. Daarvan importeerden de lidstaten de eerste twee maanden van dit seizoen 1,9 miljoen ton. Dat is 3 keer zo veel als vorig seizoen dezelfde periode. De import van tarwe vervijfvoudigt naar 838.566 ton.

De maisimport neemt de laatste week echter sterk af, omdat er geen mais meer beschikbaar is in Oekraïne. Bovendien is het heffingsvrije quotum van 400.000 ton vanuit Oekraïne nu volledig benut. Nu geldt weer een importheffing van €5,62 per ton mais.

De forse toename van de tarwe-invoer komt doordat Oekraïne ook een invoerquotum heeft voor tarwe. Het land mag tot en met 31 oktober 950.000 ton tarwe zonder importheffing verkopen aan Europese afnemers.

Ook de Europese graanexport loopt als een trein. Van 1 juli tot en met 26 augustus verleende de Europese Commissie voor ruim 5,5 miljoen ton graan een exportcertificaat. Dat is weliswaar 18 procent minder dan dezelfde periode vorig seizoen, maar in 2013/2014 verkocht de EU een recordhoeveelheid graan aan derde landen. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ligt de export dit seizoen 2014/2015 ver boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Opvallend is dat de EU veel tarwe uitvoert. Er zijn kwaliteitsproblemen met Europese tarwe door de vele regen. En Rusland dumpt tarwe op de wereldmarkt. De handelaren daar vrezen dat de sancties tegen Rusland worden aangescherpt en dat die de graanexport gaan belemmeren.

De EU exporteerde tot en met 26 augustus bijna 1,5 miljoen ton gerst. Dat is een derde minder dan vorig seizoen, maar het zijn redelijke volumes die naar derde landen gaan. De EU is één van de goedkoopste aanbieders van voergerst op de wereldmarkt. RVO.nl verwacht dan ook dat de gerstexport flink blijft doorlopen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De mais is op in de Oekraine. Zo maar een regeltje in het verslag maar de prijs blijft gewoon zakken. Daarnaast mag Oekraine veel tarwe zonder importheffing hier verkopen en onze prijs bederven. Bedankt (Europese)politiek.

 • ed12345

  Een importheffing van euro 5.62 per ton op mais dat beetje hoef je ook geen drukte over te maken .Het schijnt dat N America een record oogst mais verwacht ,met een schatting van rond 168 bushels per acre .Dan zal de oppervlakte het moeten doen want dat is goed maar geen topper de prijzen voor deze herfst en winter zakken wel behoorlijk en dat zal tarwe en gerst meenemen.Als iedereen nu maar roept dat een topper wordt trekken de speculanten zich nog meer terug en zal de prijs nog verder zakken.Dit tot grote vreugde van de grote graanhandelshuizen ,goedkoop is makkelijker te verkopen dan duur ,zij weten als geen ander wat zakt zal ook weer stijgen

 • John*

  goedkoop innemen en straks duur verkopen

 • joannes

  De euros zijn nu nog geld/graan waard! En Rusland/Ukraine heeft liever Euros dan Graan: voor Kunstmest, Zaad en Machines!

Of registreer je om te kunnen reageren.