Akkerbouw

Nieuws 3592 x bekeken 4 reacties

'Cisgenese drukt kosten phytophthora-bestrijding'

Wageningen - De kosten voor de phytophthora-bestrijding kunnen drastisch omlaag, stellen Wageningse onderzoekers op basis van de resultaten van het phytophthora-project Durph.

Wageningen UR schat dat de aardappeltelers er jaarlijks 80 miljoen tot 120 miljoen euro aan kwijt zijn. Daar komt nog eens 11 miljoen euro bij door opbrengstderving. Die kosten kunnen wel met driekwart omlaag.

WUR test aardappelen die via cisgenese voorzien zijn van één of meerdere genen, die de aardappelen beter bestand maken tegen phytophthora. Bij cisgenese worden soorteigen genen uit wilde aardappelplanten gebruikt. Bij transgenese gaat het om soortvreemde genen.

De aardappelen, Désirée, zijn voorzien van één, twee of drie resistentiegenen. Daarbij is op de ene helft van de proefveldjes gespoten tegen phytophthora, met een kwart van de normale hoeveelheid middel.

Op de veldjes met Désirée-aardappelen die twee of drie resistentiegenen bevatten, komt geen phytophthora voor. Ook niet in de onbespoten veldjes. Het veldje Désirées met één gen dat wel is bespoten, is ook vrij van de ziekte. Echter, op het veldje Désirée met één gen en dat niet is bespoten houdt phytophthora behoorlijk huis. Kessel: "Phytophthora heeft dit gen doorbroken. Het inbrengen van één gen is onvoldoende om de resistentie te behouden als je niet spuit."

In de EU-regels wordt cisgenese gezien als een biotechnologische ingreep, die gelijk staat aan transgenese. Een toelating kost daarom veel tijd en is erg kostbaar. Er loopt een discussie in Brussel om cisgenese te beschouwen als een gangbare veredelingstechniek. Het Europese voedselveiligheidsbureau Efsa bracht onlangs een advies uit aan de Europese Commissie. De Efsa vindt dat cisgenese net zo weinig risico's geeft als traditionele veredeling via kruisingen.

Als cisgenese in de praktijk kan worden toegepast, gaat WUR eisen stellen aan de gebruikers. Kessel: "Er moet een monitoringsysteem worden opgezet. Dan poot je verspreid over het land aardappelen met één specifiek gen. Zodra in zo'n proefveld phytophthora dat specifieke gen heeft doorbroken, ga je dat gen in een resistent ras vervangen door een ander. Zo voorkom je dat dat gen ook in de praktijk wordt doorbroken."

Bekijk hier de bijbehorende fotoreportage.

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  De problemen beginnen in de genetische modificatie echter niet met het inbrengen van een nieuw stukje DNA, maar met het openknippen van de oorspronkelijke DNA-streng. Dat laatste is een onbestuurbaar proces, waarbij het DNA wordt opengeknipt op alle plaatsen waar een bepaalde volgorde van aminozuren voorkomt. Die volgorde hangt af van de programmering van het enzym dat voor het openknippen wordt gebruikt. De beschreven processen zijn voor cis-genese (het inbrengen van DNA uit verwante soorten) en trans-genese (het inbrengen van DNA uit andere soorten) precies hetzelfde. Het is dus niet zo dat cis-genese de integriteit van de cel minder zou aantasten dan transgenese, want de techniek van de manipulatie is in beide gevallen precies gelijk. Er is dus ook geen grond voor de stelling dat cisgenese in dat opzicht acceptabeler zou zijn dan transgenese.
  Wanneer de nieuwe eigenschap inderdaad actief is, komt de vraag naar boven wat precies de wisselwerking is tussen het nieuwe stukje DNA en het ontvangende DNA. Die blijkt sterk afhankelijk te zijn van de plaats op het chromosoom waar het nieuwe DNA terecht is gekomen. Alle domino-effecten van het verstoren van de oorspronkelijke DNA-structuur zijn nog nauwelijks in kaart gebracht. Die verstoringen grijpen in op het niveau van de cel-integriteit, die bij de introductie van nieuw DNA wordt geschonden en niet meer wordt hersteld nadien.
  Bron: Burgers voor gentechvrij voedsel
  http://gentechvrijvoedsel.nl/gm-risicos/gezondheid

 • bbuizer

  Genetisch gemodificeerde gewassen hebben internationaal al zoveel maatschappelijke weerstand opgeroepen, dat het eigenlijk onwaarschijnlijk lijkt dat de resultaten van het DuRPh-project zullen aanslaan. Wageningen UR wedt hier misschien toch op het verkeerde paard. Want gentechnologie dient met name industriële belangen en peer-reviewed onderzoek naar mogelijke langetermijns gezondheidseffecten moest uit maatschappelijke kringen worden afgedwongen.
  Het lijkt of Wageningen UR de serieuse problematiek rond Phytophthora infestans in aardappelen wil gebruiken om de mensheid wat milder over gentechnologie te stemmen.
  Als dat zo zou zijn, dan zou er ook nog eens sprake zijn van maatschappelijke manipulatie.
  Maar nog los daarvan, welke afnemer - op enkele onderzoekers in België en een 'veredelingsbedrijf' in Amerika (!!, oh, oh) dan misschien na dan - wil eigenlijk gentech-aardappelen? Onze tot voor kort grootste afnemer van pootaardappelen, Algerije, moet er in ieder geval niets van hebben, en Rusland, een andere belangrijke afnemer - ook buiten het huidige sanctioneel beleid - al helemaal niets.
  Steeds meer landen wijzen gentech-landbouw af.
  Hoe inventief en bij de tijd is onze hooggeprezen landbouwuniversiteit in dit opzicht? - @sfoodsupply - http://www.sustainablefoodsupply.org/

 • Case1056

  Wacht maar tot er honger komt, en die is er al in de ontwikkelingslanden. Als alle kinderen daar volwassen worden zouden we nog meer voedsel moeten produceren. Mijn opa zei '' De klok draait rond, er komt een tijd dat heden gemaakt ''natuurland'' weer productie land gaat worden. Alleen hij zal het niet meemaken en ik ook niet. En dan is gentechnologie ons ook met toestemming van Here God aan ons toevertrouwd. Anders had hij het wel laten mislukken!!!

 • Ishtar

  @Case, genetische modificaties qua voedsel mislukken de laatste jaren meer en meer.
  Dat lijkt een trend te worden.
  Het lijkt er op dat jouw Here God er niet mee eens is.
  Of zie jij dat nu plotseling anders?
  Laat ik je op hongervraagstukken wijzen, dat boerenbelangenbehartigers, van oa CDA en SGP, in Nederland pleiten voor vernietigen van goed voedsel, doordraaien, en uit de markt te halen, met als enige doel geld.
  Wat zegt jou gevoel daarbij wat jouw Here God er van vindt?
  Het lijkt mij dat hij heeeel boos op de CDA en SGP is en gaat worden als ik jouw denkwijze volg.
  Ben je daar niet bang voor dat de SGP totaal de weg van jouw Here God niet volgt?
  En dat jouw Here God enorm boos is op de CDA en SGP?
  En weet je hoe Jezus omging met farizeers?

Of registreer je om te kunnen reageren.