Akkerbouw

Nieuws

Bietentelers krijgen geld terug van Brussel

Breda – Ruim 98 procent van de (oud)-bietentelers krijgt te veel betaalde suikerheffing terug. Suiker Unie heeft de verwerking van de aanvragen afgesloten en stuurt de aanvragen naar het ministerie van Economische Zaken. Die handelt het af met Brussel.

Suiker Unie verwacht dat de (oud)-telers het geld rond 1 oktober ontvangen. Suiker Unie betaalt €12,6 miljoen terug aan de (oud)-telers. Dat is 99,7 procent van het bedrag dat Brussel daarvoor heeft gereserveerd. De rest betaalt Brussel niet uit. Volgens de EU-regels vervallen de rechten als ze niet tijdig kunnen worden betaald.

De Europese Commissie moet op last van het Europese Hof van Justitie te veel in rekening gebrachte productieheffing op suiker en misgelopen rente terugbetalen. Suikerproducenten moeten het telersdeel uitkeren aan akkerbouwers. Brussel berekende tussen 2001/2002 en 2004/2005 te veel suikerheffing. Met die heffing financierde de EU de suikerexport.

De terugbetaling was complex, omdat Cosun in die tijd werkte met een bewaakt mengprijssysteem met A-, B- en C-suiker. De heffing die Brussel terug moet betalen, betrof alleen de B-suiker.

Of registreer je om te kunnen reageren.