Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Bietencampagne start 9 september

Dinteloord – Suiker Unie start op 9 september met het verwerken van bieten in beide fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten. Suiker Unie verwacht dat de campagne rond 20 januari wordt afgerond, uitgaande van een oogst van 6,5 miljoen ton bieten. De campagne duurt dan 19 weken. Vorig jaar duurde de bietencampagne van 19 september tot en met 13 januari.

De campagnelengte is sterk afhankelijk van de hoeveelheid bieten die uiteindelijk worden geoogst en het suikergehalte, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. "Als de opbrengst 5 procent lager uitvalt, scheelt dat een week in de campagnelengte."

Het wordt niet de langste campagne ooit, zegt Sikken. "In 2009 hadden we ook een heel hoge suikeropbrengst. Toen begon de campagne begin september en eindigde pas eind januari. De fabrieken kunnen nu meer bieten per dag verwerken, onder andere dankzij de investering in diksaptanks. Dat verkort de campagne."

Suiker Unie schat de suikerproductie nu op 14,9 ton per hectare. Dat is iets minder dan de 15 ton die in juli nog werd verwacht. Die 14,9 ton is nog wel altijd de hoogste productie ooit. Het record dateert uit 2009 toen de akkerbouwers gemiddeld 14,0 ton suiker per hectare hebben geproduceerd. Sikken: "Het is niemand ontgaan dat de zon de laatste weken erg weinig schijnt."

Eén reactie

  • jp.bierema

    4 dagen voor aanvang campagne moet de vroegzaadbestelling al weer binnen zijn.
    Als we 10 jaar verder zijn moeten we 2 jaar vooruit plannen bij Cosun!

Of registreer je om te kunnen reageren.