AkkerbouwNieuws

Belgisch project wil hogere aardappelproductie

Gembloux – De Belgische aardappelsector start een driejarig project om de aardappelteelt te verbeteren. Het doel is om hogere hectareopbrengsten te realiseren en een betere kwaliteit aardappelen.

Het project iPot is een samenwerkingsverband van Belgapom, de brancheorganisatie voor de aardappelhandel en verwerking, en de onderzoeksinstituten Vito, CRA-w en ULg en kost 304.784 euro. Het doel is dat over drie jaar een webapplicatie beschikbaar is, waar heel veel gegevens zijn samengevoegd, zegt secretaris Romain Cools van Belgapom. “Die gegevens worden verzameld met foto’s van satellieten en drones en worden gekoppeld met gegevens over het weer, gewasbescherming, bodem, bemesting, en aardappelras. Met precisielandbouw willen we hogere hectareopbrengsten realiseren en een betere kwaliteit aardappelen.”

Er is ruimte voor een grotere aardappelproductie, zegt Cools. “Ook al lijkt dat nu niet zo met die lage aardappelprijs van dit moment. De vraag naar aardappelproducten groeit echter. De verwerkers in België hebben afgelopen jaar de grootste investeringen gedaan in meer dan tien jaar. Er zijn meer aardappelen nodig, maar er zijn weinig mogelijkheden het areaal te vergroten. Daarom zoeken we het in hogere hectare-opbrengsten. Dat lukt niet alleen met veredeling. Daar is ook precisielandbouw voor nodig. De beschikbaarheid van voldoende aardappelen is cruciaal voor de sector.”

De Belgische aardappelsector wil meer projecten uitvoeren, zegt Cools. “Die zijn vooral gericht op duurzame groei. We zoeken alternatieven voor de huidige kiemremmingsmiddelen. En we starten een project om een Bintje op de markt te brengen, die meervoudig resistent is tegen phytophthora. Dat willen we bereiken via cisgenese, waarbij gebruik wordt gemaakt van soorteigen aardappelgenen. Het is ons doel om in 2022 het nieuwe Bintje op de markt te brengen. Het ras is de meeste verwerkte aardappel in België. Cisgenese valt onder de GMO-wetgeving van de EU. Het vergt de nodige procedures voor je zo’n aardappel kunt vermarkten.”

Beheer
WP Admin