Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Belgisch project wil hogere aardappelproductie

Gembloux – De Belgische aardappelsector start een driejarig project om de aardappelteelt te verbeteren. Het doel is om hogere hectareopbrengsten te realiseren en een betere kwaliteit aardappelen.

Het project iPot is een samenwerkingsverband van Belgapom, de brancheorganisatie voor de aardappelhandel en verwerking, en de onderzoeksinstituten Vito, CRA-w en ULg en kost 304.784 euro. Het doel is dat over drie jaar een webapplicatie beschikbaar is, waar heel veel gegevens zijn samengevoegd, zegt secretaris Romain Cools van Belgapom. "Die gegevens worden verzameld met foto's van satellieten en drones en worden gekoppeld met gegevens over het weer, gewasbescherming, bodem, bemesting, en aardappelras. Met precisielandbouw willen we hogere hectareopbrengsten realiseren en een betere kwaliteit aardappelen."

Er is ruimte voor een grotere aardappelproductie, zegt Cools. "Ook al lijkt dat nu niet zo met die lage aardappelprijs van dit moment. De vraag naar aardappelproducten groeit echter. De verwerkers in België hebben afgelopen jaar de grootste investeringen gedaan in meer dan tien jaar. Er zijn meer aardappelen nodig, maar er zijn weinig mogelijkheden het areaal te vergroten. Daarom zoeken we het in hogere hectare-opbrengsten. Dat lukt niet alleen met veredeling. Daar is ook precisielandbouw voor nodig. De beschikbaarheid van voldoende aardappelen is cruciaal voor de sector."

De Belgische aardappelsector wil meer projecten uitvoeren, zegt Cools. "Die zijn vooral gericht op duurzame groei. We zoeken alternatieven voor de huidige kiemremmingsmiddelen. En we starten een project om een Bintje op de markt te brengen, die meervoudig resistent is tegen phytophthora. Dat willen we bereiken via cisgenese, waarbij gebruik wordt gemaakt van soorteigen aardappelgenen. Het is ons doel om in 2022 het nieuwe Bintje op de markt te brengen. Het ras is de meeste verwerkte aardappel in België. Cisgenese valt onder de GMO-wetgeving van de EU. Het vergt de nodige procedures voor je zo'n aardappel kunt vermarkten."

Laatste reacties

 • info36

  Ze worden steeds gekker daar.

 • Mels

  Ga even in de leer bij de Hutterites in Idaho.....100 ton/ha op pivot geirrigeerde zandgrond met uitstekende kwaliteit aardappels....

 • ed12345

  Mels zitten die bij jullie ook ?In Saskatchewan zijn ze wel

 • pinkeltje

  Hutterites in Idaho is voor mij ook nieuw. Maar gelukkig ben ik nog niet te oud om te leren.

 • erpelteler

  Mels bedoelt vast de Hutterites in de staat Washington, ten westen van Idaho. In Idaho zitten namelijk geen Hutterites. Daar komt bij dat in Washington weliswaar 100 ton mogelijk is maar ook slechts bij hoge uitzondering. Beter kun je een gemiddelde van 60-70 ton aanhouden. Uiteraard is dat nog steeds een goede opbrengst, waar ook ter wereld. Opbrengst (en ook wel kwaliteit) beperkende factoren in die streek zijn hitte en zeer binnenkort het niet meer kunnen op pompen van bronwater (te diep of verboden) of het onbereikbaar zijn van oppervlakte water. De aardappelteelt in Washington word ook maar voor een klein deel uitgevoerd door Hutterites. Dat zijn echter wel vaak grote bedrijven. De rest zijn gewone gezins boerderijen of een aantal grote 'corporate farms'

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.