Akkerbouw

Nieuws 1864 x bekeken 4 reacties

Aviko: bovengemiddelde opbrengsten

Dronten – Aviko Potato oogstte in week 33 bij de laatste proefrooiing van Agria bruto 55 ton per hectare.

Dat is 5 ton meer dan twee weken eerder. De hectareopbrengsten liggen boven het twaalfjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Dat zit op circa 52 ton bruto per hectare voor Agria. Wel slijten de aardappelen, waardoor de groei stagneert. Hierdoor kruipt de opbrengst richting het langjarig gemiddelde, aldus Aviko Potato.

Door het groeizame weer groeien de knollen vlot in de gewenste maat. Bij de laatste proefrooiing in week 33 zat 83 procent van de Agria in de maat 50-op. Dat was twee weken eerder 74 procent. Het onderwatergewicht steeg in twee weken van 370 naar 380 gram. Ook de grofte en het onderwatergewicht scoren beter dan het vierjarig gemiddelde. Dat ligt voor week 33 bij Agria op 77 procent en 360 gram.

Ook bij Victoria en Innovator heeft Aviko Potato proefrooiingen verricht. De bruto-opbrengst van Victora bedroeg in week 33 49 ton, per percentage 50-op 75 procent en het gemiddelde onderwatergewicht 385 gram.

Bij Innovator bedroeg de bruto opbrengst 56 ton, het percentage 50-op 83 procent en het onderwatergewicht 390 gram.

Laatste reacties

 • chila

  Hoeveel betaald aviko de Boerderij voor deze marktmanipulatie ?

 • Zandboertje

  Als het je niet past dan is het opeens manipulatie? Proefrooiingen zijn toch van alle jaren, door alle bedrijven en doorgaans openbaar.

 • j.t.832

  wacht maar tot ze achter de planken liggen. Het zal vies tegen vallen. Hoort het de laatste weken steeds meer van telers die zelf de riek nemen en het veld in gaan. Groei is er helemaal uit, het worden geen toppers.

 • pinkeltje

  Groot deel van de zaaiuien kan ook gerooid worden zodra het weer opknapt. Al met al is de natuur vroeg dit jaar. In die zin zijn de groeicurves voor veel gewassen ook een beetje naar voren geschoven.Maar het spul zit ook nog niet in de schuur dus de race is nog lang niet gelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.