Akkerbouw

Nieuws

Alleen plaatselijke schade door regen

Doetinchem – De regen veroorzaakte geen zichtbare schade aan de gewassen. Alleen aardappelen en uien op lage plekken kunnen kwaliteitsproblemen geven.

In het zuidwesten viel in anderhalve dag 60 millimeter water. Gelukkig was er geen stortregen, zegt DLV-adviseur Luc Remijn. "De grond is niet dicht geslempt. Je ziet het water snel weer wegzakken, behalve op laag gelegen plekken. Daar kun je wel schade verwachten. Het voordeel van de regen is dat de moederknollen in de aardappelruggen goed verteren. Maar de oogst van zaaiuien is nog nauwelijks begonnen, terwijl ze wel zijn afgerijpt."

Dat ziet DLV-adviseur Paul Hooijman ook in Flevoland en Noord-Holland. "Maar het is niet erg als de uien langer blijven staan. Ook in mijn werkgebied is geen zichtbare schade. De gewassen sterven wel snel af."

Volgens Hooijman is alleen plaatselijk schade opgetreden. "In de polder bij het Noord-Hollandse Assendelft viel in negen uur 100 millimeter regen. Percelen veranderden in meren. Daar is veel schade."

In de Veenkoloniën is geen schade te zien, zegt DLV-adviseur Roelof Naber. "Doordat er gewassen op het land staan is er geen verslemping. De aardappelen kregen de grootste tik van de hitte eind juli. De oogst van voormalers, pootaardappelen en vroege uien is begonnen. Er staat hier en daar nog zomertarwe op het land."

Of registreer je om te kunnen reageren.