Akkerbouw

Nieuws 4665 x bekeken 10 reactieslaatste update:8 aug 2014

Akkerbouw vreest voor marktprijzen

Doetinchem – Ook de akkerbouwsector zal niet aan de gevolgen van de Russische boycot gaan ontsnappen. "We snappen de acties vanuit de Europese Unie", stelt Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). "Maar het doet zeer dat wij daar nu de dupe van worden."

Vooral uien, pootgoedaardappelen en kolen en peen worden naar Rusland geëxporteerd. Het gaat niet om extreem hoge percentages, bij uien gaat het om circa 6 procent van de totale export die jaarlijks richting Rusland gaat. "Maar een kleine hoeveelheid die boven de markt blijft hangen, kan grote gevolgen hebben voor de prijs", benadrukt De Jong. Naast de export die wegvalt is eigenlijk de grootste zorg dat de toch al niet denderende prijzen nu nog verder zullen zakken door het grote verwachte aanbod op de Europese markt. Chayenne Wiskerke, van uienverwerker Wiskerke Onions, ziet het nog niet zo somber in. "Als het zo blijft, gaan er klappen vallen. Maar uien gaan eigenlijk pas vanaf begin volgend jaar weer richting Rusland. Voor die tijd kan Rusland nog besluiten om de grens weer open te gooien."

Bij pootgoed bedraagt het percentage van de export dat naar Rusland gaat zo'n 2 procent. Op consumptieaardappelen rustte al een importverbod. Of de pootgoedsector daadwerkelijk getroffen zal worden door de maatregel is nog onzeker. Op de Russische zwarte lijst staat enkel 'aardappelen', en aangezien het om een lijst van voedingsproducten gaat is het onduidelijk of pootgoed komend voorjaar wel Rusland in mag.

Laatste reacties

 • agratax2

  Het feit dat we praten over 6 % product dat de markt kan verzieken, betekent dat we als Europes boeren eens moeten laten zien wat we waard zijn en deze 6 % enblock uit de markt halen, m.a.w. niet oogsten of onze kwalitiet eisen opschroecven en de 6 % onderploegen. mocht er dan wel plek zijn voor een deel van die 6 % zijn, is dat jammer, maar de prijs zal dat 'verlies' compenseren.

 • John*

  in tegenstellling tot de varkensblokkade zie ik lto nu wel actief zijn om van alles te regelen... snap niet dat er nog een varkenshouder lid is van die club

 • ed12345

  Agratax helaas gaat dit nooit gebeuren of het zou bij de wet verplicht moeten worden.Als het op zeg maar vrijwillige basis zou gaan, doet de een het wel de ander zegt laten we dat nou ff niet doen de prijs zou eens aan kunnen trekken

 • ikkethuis

  ed, ik herinner me de groente klok nog van vroeger, dat onder een bepaalde prijs het product werd vernietigt, en dus uit de markt gaat. Dit systeem zou opnieuw ingevoerd moeten worden.

 • Noordam2

  als ze de uien voor niets of voor een paar cent op willen halen
  ploegen wij ze gewoon onder, scheelt veel werk en kosten!!!!
  we hebben wel geleerd van een paar jaar geleden

 • trijnie

  Ik vind dat wel zo erg: voedsel vernietigen.
  Als dat gebeurt hebben we eigenlijk geen recht meer om altijd te kunnen eten.
  Het is ons gegeven!

 • aardappelboer

  Boeren mogen het wel voor niks weggeven zeker das pas erg!

 • ed12345

  Ikkethuis ik kom uit een fruitelers familie dus de veiling klok ts voor mij ook geen vreemde en het doordraaien ook niet
  Maar ja de veilingen zijn de meeste verdwenen en het system is ook grotendeels ter ziele
  Een anecdote uit die tijd Wij gingen naar de veiling in Bunnik de doorgedraaide appels op 'n gegeven moment naar een veehouder in Odijk die storte ze in een soort vijver in het land ,door het gisten werden de koeien dronken en sliepen hun roes uit i.p.v. naar de melkwagen om gemolken te worden

 • agro1

  lieve trijnie, dat is geen voedsel vernietigen, maar mineralen sparen. voor niks, of zeeeer weinig je product, ui, aardappel, stro ed. afvoeren en voor veel geld mineralen terugkopen, voor zover Der Staat dat toestaat, is economisch, moreel, wettelijk en ook operationeel onverantwoord. en lul niet over voedselschaarste, want die is er, gezien de schandalig lage prijzen beslist niet. ciolos boppe!!!

 • agro1

  excuus over een 3-letterwoord, waar misschien iemand over zou kunnen struyckelen. ik bedoel eigenlijk 'zever'. ciolos boppe!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.