Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

'Aardappelen op hun retour'

Kruishoutem – De fritesaardappelen zijn op hun retour.

Het Belgische aardappelinstituut PCA oogstte bij de laatste proefrooiing gemiddeld 43 ton Bintjes per hectare. Dat is slechts 1 ton meer dan de laatste proefrooiing van een week eerder. Er zit 23 ton verschil tussen de hoogste en de laagste hectare-opbrengst. De vroegst gepote aardappelen scoren de hoogste opbrengsten, meldt het PCA.

Op plaatsen waar het water te lang heeft gestaan zijn knollen gaan rotten. Dat is ook gebeurd op enkele plaatsten in Nederland, waar plaatselijk zware regenbuien zijn gevallen. Het PCA adviseert telers om natte plekken met rotte aardappelen te markeren, zodat ze met rooien kunnen worden overgeslagen.

Laatste reacties

 • info95

  Ook de proefrooiingen van het Belgische aardappelinstituut PCA laten bovengemiddelde opbrengsten zien. Het PCA rooide in week 32 bruto 42 ton Bintjes per hectare. Dat is 3 ton meer dan het tienjarig gemiddelde. Fontane zit op 48 ton, 10 ton meer dan vorig jaar.

  Dit schreef je maandag nog Jan.
  Leg uit

 • piethermus1

  Omdat er al veel vroeg aardappelen gerooid zijn en er dus al veel aardappelen versleten zijn kan de topopbrengst wel eens minder massal zijn dan gedacht... De put waar iedereen elkaar de laatste weken inpraat zal dus weleens minder diep kunnen zijn, dan we denken... Ik denk derhalve dat we de bodem van de markt gehad hebben... Een goed jaar zal het niet worden, maar het slechtste is, denk ik, wel achter de rug.... (Wensdenken? Wellicht... In ieder geval heb ik geen zin om te negatief jankerig mee te huilen massaal met de wolven in het bos)

 • j.t.832

  Klopt helemaal, de vroege zijn goed en in overvloed, deze hangen continue boven de markt. De hoofdoogst wordt anders, in regio zuid zitten de kg onder die van laatste jaren voor de meeste rassen. daarnaast zijn er bijna geen percelen waar geen natrot in voorkomt. dit probleem speelt ook in duitsland in de late frietrassen fontane/agria. Ik denk dat de markt er straks heel anders uitziet. Misschien doe ik ook aan wensdenken maar blijf liever realistisch en positief, de negatieve geluiden hebben de overhand en worden mijns inziens te eenzijdig gevoed.

 • henk 60

  Week 33 proef gerooid (victoria) 34 ton/ha wat nou top oogst?

 • piethermus1

  De handel probeert stemming te maken.... Dat doet ze altijd overigens...

 • shwan2

  hallo allemaal ik ben opzoek naar aardappelen voor export naar Irak.
  gewassen ook ongewassen blanke 45+ of 50+,100 ton per week.
  als iemand wat kan aanbieden graag bel naar 0620141049.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.