Akkerbouw

Nieuws 1038 x bekeken

WUR: nieuwe methode voor meten resistentie plant

Wageningen – Wageningen UR heeft een nieuwe methode ontwikkeld om te bepalen in hoeverre planten resistent zijn tegen insecten. De video-methode is bedacht door het onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI-WUR).

De methode houdt in dat bepaalde insecten in een laboratorium worden los gelaten op planten. Een videosysteem houdt bij welke route een insect aflegt en hoe lang het diertje op een bepaald blad blijft zitten. Volgens het PRI is dit een maatstaf voor de resistentie van een bepaalde plant tegen het geteste insect. "Dit biedt de mogelijkheid om grote hoeveelheden planten te screenen op resistenties tegen plaaginsecten", zegt onderzoeker Maarten Jongsma van Wageningen UR. "Het vernieuwende is dat we daarbij kijken naar het directe gedrag van het insect. We hoeven dus niet te wachten op het optreden van schade aan de plant of op de reproductie van het betreffende insect. Binnen een paar uur weet je welke planten het minst aantrekkelijk zijn voor plaaginsecten."

Het systeem wordt verder ontwikkeld in samenwerking met Noldus Information Technology en vier veredelaars van groentes en bloemen, zegt Jongsma. "We willen de methode geschikt maken voor specifieke insect-gewascombinaties. Daarbij ligt de focus op trips, bladluis en witte vlieg. Daarnaast is er de mogelijkheid om protocollen te ontwikkelen voor andere insect-plantcombinaties. De planning is dat er over drie jaar een concreet product ligt."

Of registreer je om te kunnen reageren.