Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Vergroening makkelijker voor Veldleeuwerikboer

Emmeloord – Akkerbouwers met een Veldleeuwerikcertificaat, wat staat voor duurzame akkerbouw, kunnen straks met een paar praktische aanvullende maatregelen aan de vergroeningseis van het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voldoen.

Dat zegt Henk Heinhuis, directeur van duurzaamheidsorganisatie Stichting Veldleeuwerik. "Het Veldleeuwerikcertificaat geeft aan dat deelnemers vorderingen maken op het gebied van verduurzaming. Daarom gaan voor deze telers verzachtende omstandigheden gelden in het nieuwe GLB."

Op dit moment wordt het 'Veldleeuwerikpakket' samengesteld, in overleg met het ministerie. "We zijn al maanden met het ministerie in gesprek over het indienen van de Veldleeuweriksystematiek als vergroeningsmaatregel en de politiek staat erachter", vertelt Heinhuis. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma noemde eind vorig jaar Veldleeuwerik al als mogelijk alternatief voor vergroening.

"We zijn met een delegatie van het Nederlandse ministerie naar Brussel geweest om dit toe te lichten. Nu zijn we een format aan het vullen voor de indiening. Dit is voor het eind van deze maand gebeurd", zegt Heinhuis. Hij heeft er vertrouwen in dat de speciale vergroeningsregeling gaat slagen.

Eén reactie

  • a.rieks1

    moeten er wel genoeg groepen zijn........................

Of registreer je om te kunnen reageren.