Akkerbouw

Nieuws laatste update:4 jul 2014

Variaties in stand pootaardappelen

Emmeloord/Sint Annaparochie – De stand van de pootaardappelen is variabel en ook de opbrengsten worden wisselend. Dat zeggen Agrico-directeur Jan van Hoogen en pootgoedteler en voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond Teun de Jong.

"Wat vóór de regen van begin mei is gepoot, staat er redelijk goed bij", ziet Van Hoogen. "De later gepote aardappelen staan er minder goed bij."

Er zijn dit jaar grote lokale verschillen in neerslag. Daarom kan de stand van de aardappelen ook sterk verschillen. "Sommige stukken in Drenthe zijn helemaal verzopen."

Teun de Jong, pootgoedteler in het Friese Sint Annaparochie, verwacht een matige pootgoedoogst. Hij ziet dat de knolzetting in het Noorden normaal is. De droogte gooit echter roei in het eten. "De groei blijft daardoor een beetje achter. Dat wordt versterkt door de slechte grondstructuur, droogte in het begin en daarna wateroverlast. Dat is dubbelop. Hierdoor zijn de wortels niet goed ontwikkeld. Maar er zijn ook streken waar het beter is."

Freerk Zwart, proefveldcommissaris van de Fries Groninger Aardappelkwekersvereniging (AKV), spreekt over een bovengemiddelde knolzetting. De vereniging rooide deze week het eerste proefveld in het Friese Oosterbierum. "Maar er zijn wel andere toestanden, zoals groeischeuren en schurft. Schurftaardappelen moeten er straks worden uitgeselecteerd. Die gaan als veevoer weg. Wat de gevolgen verder zijn voor de opbrengst wordt door de zomer bepaald."

De regen van afgelopen weekeinde, 55 millimeter in het Noorden, was goed voor het gewas. Veel akkerbouwers in Nederland willen graag een mooie bui.

Of registreer je om te kunnen reageren.