Akkerbouw

Nieuws

Variabele stand uien door wisselvallig weer

Broek op Langedijk/Made – Het wisselvallige weer van dit groeiseizoen heeft geleid tot een zeer wisselende stand van de uien. Schimmels liggen op de loer. Dat zeggen uienspecialisten.

De opbrengst wordt de komende maand bepaald, maar lijkt volgens Jaap Jonker van De Groot en Slot goed. "Zoals het er nu uitziet wordt het zeker een normale oogst en misschien nog wel beter dan dat", zegt de verkoopleider.

Maar dat geldt niet voor iedereen; de stand wisselt heel sterk. "Door een combinatie van voorvrucht, spuiten tegen onkruid en het weer", zegt Jonker. "Naar verwachting worden in Zeeland al eind juli, begin augustus de eerste zaaiuien gerooid. Terwijl 10 augustus normaal is. Daarentegen staan er ook percelen, bijvoorbeeld in Friesland, waar nu pas de vijfde pijp is ontwikkeld. Dat gaat echt laat worden."

Ook André Boot, uienspecialist bij Nickerson-Zwaan, ziet veel variatie in de stand. "Dat komt door het weer", verklaart hij. "In Limburg staat het supergoed en in Zeeland trekt het door de recente neerslag goed bij. Ik hoor dat de groei in Flevoland wat achterblijft en dat het in Groningen droog is. Van goede tot heel slechte percelen, dus. Gemiddeld heeft de teelt een week voorsprong op normaal, maar sommige telers ook wel veertien dagen."

Gezien de hoge phytophthoradruk in aardappelen, maakt Boot zich zorgen over valse meeldauw in uien. "Ik zie wel eens een plekje, maar telers zitten er goed op met het spuitwerk."

Jonker ziet dat meeldauw zich snel ontwikkelt. "Vorige week ging het heel snel en hebben we geadviseerd om spuitschema's te verkorten. Als je er kort op zit, is het te controleren."

Of registreer je om te kunnen reageren.