Akkerbouw

Nieuws 909 x bekeken

Uitspraak over €29 miljoen zetmeelsteun

Luxemburg - Moet Nederland €29 miljoen zetmeelsteun terug betalen aan de Europese Commissie? Het antwoord op die vraag geeft het Gerecht van het Europese hof van Justitie in Luxemburg donderdag in een procedure die Henk Bleker als staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft aangespannen.

In november 2010 besloot de Europese Commissie een bedrag van bijna €29 miljoen terug te vorderen van Nederland. Nederland was tekortgeschoten bij de uitbetaling van de zetmeelsteun, vond de Europese Commissie.  De maatregel kwam erop neer dat over de jaren 2003 tot en met 2008 10 procent van het steunbedrag werd teruggevorderd.

Het conflict ging over de zogenoemde ledenrekening die akkerbouwers bij zetmeelconcern Avebe hadden. Avebe betaalde aan de boeren niet de gehele minimumprijs uit, maar hield een bedrag achter dat de akkerbouwers aan het bedrijf leenden. Volgens de Europese regels kon Nederland de steun pas uitkeren als de volledige minimumprijs ook daadwerkelijk aan de akkerbouwers was uitbetaald. Het was - in de ogen van de Europese Commissie - niet toegestaan de steun te verrekenen met andere bedragen. Volgens de Europese Commissie konden de akkerbouwers daardoor niet geheel beschikken over de toegekende steun.

Hoewel de Europese Commissie slechts over een aantal jaren steun terugvorderde, was het systeem jaren gehanteerd.  Destijds verzekerde het ministerie dat de akkerbouwers niet de dupe zouden worden van de vereiste terugbetaling.

De uitspraak van het Gerecht staat nog open voor hoger beroep, de zogenoemde hogere voorziening bij het Europese Hof van Justitie.

Of registreer je om te kunnen reageren.