Akkerbouw

Nieuws

Uienpool Van Liere betaalt meest

Doetinchem – Allium Plus, de uienpool van Gebroeders van Liere in Dronten, komt als beste uit de bus in de poolprijsvergelijking van Boerderij.

"Meedoen in een oplopende markt", zo omschrijft directeur Piet van Liere de kracht van deze pool.

Door in het tweede deel van het seizoen mee te doen met verschillende marktoplevingen die er vanaf januari waren, brengt Allium Plus de hoogste uitbetaalprijs. De pools die konden profiteren van de opleving in mei scoren dit jaar het hoogst.

De bewaarpool loopt bij Allium Plus pas vanaf januari. In week 8, eind februari, betaalde deze pool €19,89 per 100 kilo ui. Stichting Uienpool Flevoland staat op de tweede plek (€ 18,76), PPA derde met €18,44.

Waar het nieuwe seizoen nogal droevig begint met een snel zakkende plantuienprijs, kan seizoen 2013-2014 kan de boeken in als een van de betere jaren.

De prijsverwachting was vorig seizoen van begin af aan goed. Minder kilo's gaf goede hoop, telers hadden vertrouwen in de markt. "De boer heeft het hele seizoen de markt geregeerd", zegt Van Liere dan ook. "Dat was voor sorteerders niet makkelijk, zij hadden maar een gewoon jaar."

De kunst van goed vrije handel bedrijven is de markt juist inschatten, legt Van Liere uit. "We hebben simpelweg op de goede momenten verkocht en op de goede momenten rustig aan gedaan. En heel nauwlettend de kwaliteit in de gaten gehouden. Zo speel je in op de markt."

Tevreden zijn met een mooie prijs is ook een belangrijk aspect. "Telers willen vaak niet verkopen als de prijs stijgend is, zoals in de tweede helft van het seizoen. Ze willen een nog hogere prijs, maar dat is gokken. Een goede prijs moet je waarderen. Meelopen in een goede markt is altijd het beste."

Rusland was een onstabiele factor in de afzet van uien. "Het tweede deel van het seizoen lijkt steeds moeilijker te verkopen dan het eerste deel van het seizoen", zegt de uienverwerker. "Rusland valt de laatste jaren enorm tegen. Te veeleisend, moeilijk in te schatten, onbetrouwbaar."

Kwaliteit is een aandachtspunt voor de Nederlandse uiensector. Lastige partijen geven een slechte naam. Deze zijn veelal afgezet voor schillerij of perserij en werden vaak op tijd herkend en niet in de bewaarpools opgenomen. Jaren met koprot-problematiek zijn vaak ook slechte jaren voor de prijsvorming. Daarop was het afgelopen seizoen een uitzondering.

Meer over het poolprijsonderzoek in weekblad Boerderij van volgende week en in Boerderij Vandaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.