Akkerbouw

Nieuws

Uienexport naar Rusland gegroeid

Den Haag – De export van uien naar Rusland is in het aflopende seizoen 2013/'14 gegroeid ten opzichte van de beide voorgaande. Het verloop was echter schokkerig. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van KCB/GroentenFruit Huis, die de periode beslaan vanaf week 30 in juli 2013 tot en met week 21 dit jaar ofwel de derde week in mei.

Zoals voor deze bestemming gebruikelijk was de afname van uien door Rusland vóór de jaarwisseling vrijwel nihil. In de periode van 1 januari tot en met week 21 bedroeg deze echter ongeveer een vijfde van de totale export, te weten bijna 70.000 ton. In beide voorgaande jaren was dat veel minder, te weten 26.000 ton (2011) en 16.000 ton (2012). De toegenomen afzet in Rusland heeft sterke variatie gekend, met pieken van 9.000 ton in de laatste week van februari en bijna 10.000 ton medio mei, maar ook weken van 1.400 ton. Het leidde tot een onrustige markt. Daarvan konden de telers profiteren, dankzij de relatief kleine oogst 2013. Sorteerders en verpakkers bood het (te) weinig speelruimte om erop in te spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.