Akkerbouw

Nieuws 21 reacties

Stro verhakseld door lage prijs

Halle – Akkerbouwers werken stro onder omdat de prijs te laag is om er balen van te persen en af te zetten. Doordat veehouders stro nodig hebben voor de structuur van het voer, kan de prijs stijgen.

DLV Plant adviseert akkerbouwers om het stro na de tarweoogst te verhakselen. Het is beter voor de grond. Op plaatsen gebeurt dat ook al, gelijk na de tarwe-oogst.

Ook Evert Wezinkhof van Essink Veevoeders merkt dat akkerbouwers eerder geneigd zijn om te verhakselen. "Structuurverbetering kost 80 euro per hectare", legt hij uit. "Dus dat is de minimale prijs die een akkerbouwer voor zijn stro moet hebben. De prijs is nu best laag; zelfs voor tarwestro wordt 90 euro geboden."

Ook zijn er geluiden over 50 euro los. "Als die prijs niet stijgt, komt er nog minder beschikbaar. Hier doet de akkerbouwer het niet voor." Zeker niet in deze wisselvallige weersomstandigheden. "Bij twijfel wordt het hakselen. Akkerbouwers wachten dit jaar niet te land met die keuze om op het land te laten of te verkopen."

In het buitenland is het aanbod niet veel groter, bijvoorbeeld door de opbrengst drukkende droogte in Spanje en Frankrijk. In Nederland is het stro vrij kort dit seizoen. Al met al redenen voor telers om het onder te werken in plaats van te verkopen. Wezinkhof verwacht dat dit leidt tot een prijsverhoging. "De voederwaarde  van gras is dit jaar zo hoog dat het structuur nodig heeft in de vorm van bijvoorbeeld stro of hooi. Het aandeel stro of hooi neemt dus toe in de rantsoenen."

Het restproduct bierbostel is een kwalitatief goed alternatief, maar kost meer geld en werk.

Laatste reacties

 • info36

  Het is elk jaar verstandig om je stro te hakselen.

 • farmerbn

  Ook in Frankrijk wordt er veel verhakseld ivm wisselvallig weer en lage stro-prijs. Akkerbouwers willen het land snel vrij hebben om de stoppelbewerking uit te voeren. Gaat erg goed als het wisselvallig weer is.

 • Ferm

  Wij hebben het hier in Noord-West Frankrijk gelukkig tussen de buien door droog in de baal. We hebben een potstal, dan verhaksel je het liever niet.

 • van der Vlies

  Ik heb nog mooi graszaad hooi te koop.... Ruim 18 ton..

  Staat mooi droog in de schuur op pallets.

 • aqwzsx12

  die 50 euro los, is dit per ton?
  artikel is niet geheel duidelijk; ' zelfs voor tarwe stro wordt 90 euro geboden'
  in de baal?

 • m.en.mh.miedema

  Het lijkt mij dat het nog beter voor de bodem is om er eerst mest van te maken. Vb samenwerken met een veehouder of zelf vee houden.(gemengd bedrijf nieuwe stijl?) Is toch de mooiste vorm van landbouw, combinatie vee/akkerbouw.

 • farmerbn

  Stro verhakselen en dikke varkensdrijfmest erop is mooi genoeg en geen onkruid.

 • maxisprint

  dan moet je nog wel ruimte in je gebruiksruimte hebben !!

 • toin

  dit is artikel is van lage waarde de prijs word altijd gemaakt door vraag en aanbod dus dan zal de prijs juist zijn om het aanbod groot genoeg te houden!!

 • agro1

  beste 6, mooie theorie, droom mooi verder. ciolos boppe!!

 • RRTEF

  Veeboeren schatten de waarde van hun mest veel hoger in dan de waarde van mijn stro en dan moet ik het ook nog uitrijden. Dus beter verhakselen dan is het gelijk verspreid.
  Midden Frankrijk is de prijs ongeveer 35 euro per ton uit zwad.

 • Mels

  Verhakselen,poep erover en groenbemester er inzaaien. Geen zware pers en shovel en balenkarren met supersingels op je grond. Lijkt dat dit meer kost maar de rust en de organische stof die dit opleverd betaald een volgend gewas uit.

 • Elevage

  ik wou nog wel graag wat stro in de potstal doen jongens..............

 • Jacco Keuper

  Ik ook!

 • tc

  Is op 2011 na, elk jaar rond de 50,- los .
  Elk jaar dezelfde verhaaltjes.

 • tc

  Mels, wat weegt die combine wel nie?En niet te vergeten de greppels die je er zijn gekomen met spuiten?? Frankrijk is de stro kwaliteit dit jaar slecht.

 • pieter p

  @tc Frankrijk is groot hoor, niet overal is het stro slecht. Hier in Bretagne zijn we wel gewend aan een regenbuitje tijdens de tarweoogst. Zoals elk jaar is de stroprijs tussen de 30 en 35 euro uit het zwad.

 • ed12345

  tc toegegeven de combine is niet licht maar dat geeft nog geen vrijpas om er meer dan strikt noodzakelijk over te rijden

 • pinkeltje

  Grootste punt zijn vaak de banden onder de strowagens. Niet zelden zijn dat knetterhard opgepompte vrachtwagenbanden.

 • Mels

  Tc. Die combine is een noodzakelijk kwaad. De rest is van kwaad tot erger voor je grond. Ook rijdend lossen moet je op bepaalde gronden in NL niet doen. Gewoon lossen op de kopakker en keren met een lege wagen. Hier in west Canada maakt dat niet uit,structuurschade kent men hier nauwelijks door de winters. In Nederland daarentegen is de kans op 2 mtr vorst minimaal en moet je de grond zo veel mogelijk ontzien om,mede door te lage bemestingsnormen,een goede oogst te halen en te houden.

 • pinkeltje

  Nou, de kans op 2 meter vorst is in NL niet alleen minimaal, dat is een kans waar je geen rekening mee hoeft te houden. 20 centimeter vorst is hier al een pittige winter. Anderzijds wordt er al jarenlang gejankt over zware machines en verdichting van de bodem. Dat begon al zodra de paarden werden vervangen door trekkers. De aandacht voor verdichting is terecht maar anderzijds stel ik vast dat opbrengsten nog steeds stijgen. En per saldo is steeds weer de vraag wat het alternatief is. Meestal is het antwoord een maatje grotere machines. Het enige dat grotere machines in Nederland en eigenlijk in heel west europa grenzen oplegt is het transport over de weg. Was dat geen thema dan werd er nog wel even anders uitgepakt.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.