Akkerbouw

Nieuws

Seizoenrecord Nederlandse aardappelverwerking

Zoetermeer – De verwerking van consumptieaardappelen is in juni uitgekomen op 316.400 ton. Daarmee is in het seizoen 2013/'14 een totaal van 3.700.200 ton grondstof omgezet in frites en andere aardappelbereidingen. Dit seizoentotaal betekent een record voor de Nederlandse aardappelindustrie, het ligt 8,3 procent boven het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen. Een en ander blijkt uit de jongste voorlopige cijfers van het Hoofdproductschap Akkerbouw.

De juniverwerking was in vergelijking met het mei-resultaat maar 12.500 ton kleiner en voor de maand juni buitengewoon groot. De grondstofvoorziening liep voor de industrie dan ook op rolletjes. Er was geen enkele strubbeling in de aanvoer en de prijzen lagen in de vrije markt sinds februari beneden de prijzen voor contractteelt.

Het aandeel import in de volumes verwerkte aardappelen lag in juni op 91.500 ton, oftewel 28,9 procent. Over het gehele seizoen gerekend was de verwerkte import 1.215.500 ton. Dat is een derde (32,9 procent) van het totaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.