Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Schade door zware regenval niet te voorkomen

Doetinchem - Het overtollige water van de extreme neerslag van afgelopen maandag is op dinsdagmiddag nog niet overal weg.

Schade aan gewassen als aardappelen en wortelen is, ondanks de inzet van waterschappen en boeren, niet te vermijden.
Bij verzekeraar AgriVer is het aantal meldingen van waterschade inmiddels opgelopen naar een tiental, vooral afkomstig uit de regio Hank en Werkendam in Noord-Brabant. Ook was er een melding uit Zeeuws-Vlaanderen. Verzekeraar Vereinigte Hagel kreeg veertien schademeldingen binnen vanuit Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland. Ook is er bij beide verzekeraars hagelschade gemeld in de omgeving Arnhem.

Lou Heinen, directeur productie bij groenteverwerker Oerlemans Foods, maakt zich zorgen over de gewassen in het door water geteisterde gebied. "Eerst is het de vraag òf planten overleven en vervolgens hoe ze overleven. Zeker gewassen die pas zijn gezaaid, bijvoorbeeld vorige week, hebben het moeilijk."

De schade wordt pas over enkele dagen zichtbaar. Veel hangt af van hoe snel het water weg kan van de percelen. Vaak wordt 24 uur als maatstaf aangehouden. Als planten langer in de nattigheid staan, wordt het risico op verstikking groot. "Ik heb er een hard hoofd in, zeker bij gewassen als sperziebonen en spinazie. Na voorgaande heftige buien hebben we aardappelplanten geel zien verkleuren, dat is funest voor de oogst."

Bij akkerbouwer en loonwerker Ard-Jan en Diny Oomen in het Noord-Brabantse Raamsdonk viel maandag in vier uur tijd 100 millimeter regen. "Bij de digitale regenmeter in Dussen is 160 millimeter neerslag gemeten. Daar staat een perceel aardappelen onder water. Het waterschap krijgt de grote hoeveelheid neerslag niet weggepompt. "Het water is hier nog geen 10 centimeter gezakt", zegt Ard-Jan Oomen. Hij vreest dat hij het perceel aardappelen van 6 hectare als verloren moet beschouwen.

Ook bij Kaatsheuvel heeft de akkerbouwer nog een perceel aardappelen dat afgeschreven lijkt te zijn. "In het hele gebied hier tussen Kaatsheuvel tot het land van Heusden en Altena is veel schade", verwacht Oomen, wiens bedrijf deels verzekerd is tegen waterschade.
Jacob Branderhorst graaf dinsdag nog steeds sleuven op zijn perceel aardappelen. Hij verwacht behoorlijke schade aan aardappelen en wortelen. "Het waterpeil in de watergang begint te zakken, dat is een goed teken", zegt Branderhorst.

Waterschap Rivierenland blijft extra pompen en bemalen om het overtallige water weg te krijgen. Het waterschap hoopt over anderhalve dag het waterpeil weer op normaal niveau is. In Waspik staan dinsdagmiddag nog steeds percelen onder water waarbij het water vanuit de sloot het land op loopt.

In Noord-Holland lijkt de situatie iets beter. Akkerbouwer Mark Brantjes uit Beverwijk verwacht geen schade te hebben. Hij kon met behulp van een pomp zijn perceel uien vrij snel droog krijgen. "De grond was heel droog, waardoor deze veel kon opnemen. Dat scheelt enorm", zegt de akkerbouwer.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zette in het gebied tussen Zaandam en Beverwijk zes noodpompen in. Het waterpeil is in deze regio weer redelijk op niveau. In Heemskerkerduin zijn de problemen nog niet voorbij. Daar is zoveel regen gevallen dat de bollenvelden onder water staan. Vermoedelijk stroomt hier water met vertraging uit de hoger gelegen duingebieden naartoe. Hier zal het nog even duren voordat het water allemaal is weggewerkt. Ook in het veenweidegebied in de regio Noord-Holland staat nog veel water.
Waterschap Rijnland, heeft sinds dinsdagochtend naast de ruim 400 reguliere poldergemalen, 29 noodgemalen in werking in Zuid-Holland.

Laatste reacties

 • massy

  Waterschappen iets meer op de weersvoorspellingen leten dan kun je dit misschien een beetje voorkomen door toch iets eerder te gaan pompen in plaats van altijd te laat.

 • abtje

  Driedelig. Vroeger zaten er meer boeren in het waterschap, die keken vooruit. Nu pompen ze eerder achteraf.
  De peilen worden verhoogd tov de oude situatie.
  Door de wetgeving neemt de hoeveelheid organische stof enorm af. Dus ook de waterongevoeligheid. Hoe meer OS hoe meer lucht in de grond en kunnen de gewassen meer hebben.

 • koestal

  Komende jaren krijgen we dit vaker,de buien worden heftiger en vaak onvoorspelbaar

 • Tonkie

  je kun je niet voorbereiden voor deze omstandigheden veel plaatsen waren de sloten leeg. Wanneer het gaat regenen duurt het ook nog een tijd voordat een gemaal op volle capaciteit kan pompen het water moet wel eerst uit de polders stromen.

Of registreer je om te kunnen reageren.