Akkerbouw

Nieuws

Platform moet industriegroentensector België versterken

Brussel – In België is het Overlegplatform Industriegroenten opgericht. Volgens de Belgische Boerenbond is het platform het eerste overkoepelende samenwerkingsverband in de groente- en fruitsector. De bond hoopt dat België door het overlegplatform de concurrentiepositie kan verbeteren.

In het platform zitten de boerenorganisaties Boerenbond en ABS, de sectororganisatie van de diepvriesgroentenproducenten (Vegebe) en de drie producentenorganisaties Ingro, BND en Unigrow. Het kostte twee jaar overleg voor het platform kon worden opgericht.

De industriegroentensector heeft goede jaren achter de rug, zegt Vegebe-voorzitter Bernard Haspeslagh in Boer&Tuinder, het ledenblad van de Boerenbond. "De jaarlijkse productie ligt op 1,2 miljoen ton. België heeft een marktaandeel van 36 procent in Europa. Momenteel is het echter moeilijk om onze positie te behouden."

Het Platform Industriegroenten overlegt onder andere over algemene contractvoorwaarden. Er wordt niet gesproken over volumes of prijzen. Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche hoopt op een vruchtbaar ketenoverleg. "Bij de ondertekening hebben alle deelnemers beloofd om het conflictmodel te vervangen door constructief overleg. We zullen erop toezien dat iedereen zich daaraan houdt."

Of registreer je om te kunnen reageren.