Akkerbouw

Nieuws 1521 x bekeken 1 reactie

'Plantuienteler kleurt zelf markt donkerder'

Den Haag – Uientelers zijn zelf debet aan de zakkende prijzen in de handel van plantuien. Dat is de boodschap van het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw (PA) in het marktcommentaar van deze week.

De plantuienprijs ging deze week hard onderuit op de beurs in Goes; met €9,00 tot €12,50 per 100 kilo is de prijs €4,75 lager dan vorige week. Dat komt doordat er meer plantuien worden aangeboden voor lagere prijzen, ziet BUI. "Het blijft opmerkelijk dat telers zo makkelijk plantuien in handen geven, waardoor de uienmarkt snel donkerder kleurt."

Volgens het uieninformatiebureau worden af-landplantuien al voor €8 verhandeld. Die prijsdaling nodigt de handel niet uit om de voorraden verder aan te vullen dan strikt noodzakelijk, meent BUI. Bijkomende concurrentie voor de plantuienmarkt is dat de eerste, beter bewaar- en vervoerbare, zaaiuien al zijn gerooid.

Eén reactie

  • hakker

    Nee lekker aanhouden die plantuien en vasthouden aan die hoge prijs... ja dan gaat de baalprijs zeker omhoog.... Zou het niet gewoon zo zijn, dat men handelt op basis van alle bekende informatie, die vervolgens in de prijs is verwerkt en de marktwerking ervoor zorgt dat de prijs de prijs is? In de toekomst kan niemand kijken. Opmerkelijke reactie vind ik het dan weer van een 'onafhankelijke' informatiedienst.

Of registreer je om te kunnen reageren.