Akkerbouw

Nieuws 5 reactieslaatste update:23 jul 2014

Noordelijke pootgoedoogst lager

Sint Annaparochie/Uithuizermeeden – Terwijl de gemiddelde pootgoedoogst op het gemiddelde afstevent, blijft de oogst in Noordelijke regio's door de droogte 10 tot 30 procent achter. Dat zeggen pootgoedtelers.

Arie van Os, de Noord-Groningse akkerbouwer gespecialiseerd in pootgoed, verwacht 10 tot 30 procent minder opbrengst. Teun de Jong, pootgoedteler en voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, denkt dat in zijn gebied de opbrengst zeker 10 procent lager is dan normaal en op plekken ook wel 20 procent.

Dat komt door de droogte na een voorjaar waarin het heel nat is geweest. "Tussen 1 juni en zondagavond hebben we maar 25 millimeter regen gehad", zegt Van Os. "De opbrengsten van pootaardappelen gaan in Noord-Groningen tegenvallen. De regen van zondag en maandag kwam voor de meeste rassen te laat."

Van Os houdt rekening met een opbrengstverlies van 10 tot 30 procent. "Van sommige rassen is het loof al afgestorven. Daar  zitten maar enkele knollen boven de 45 millimeter onder."

Dat geldt ook voor delen van Friesland. "Het heeft hier nauwelijks geregend", zegt De Jong, die boert in het Noord-Friese Sint Annaparochie. "En we kunnen niet corrigeren met beregenen, dat is het grote verschil."

Waar hij normaal gesproken 40 ton rooit, verwacht hij dit jaar 32 ton te oogsten. "Met de kwaliteit is niks mis, maar je moet toch tonnen rooien om eraan te verdienen. Ik denk dat wij daar dit seizoen pech mee hebben."

Hij refereert aan de consumptieaardappelmarkt. "Dat verloopt niet bemoedigend en heeft een sterke relatie met de pootgoedafzet. Er kan natuurlijk nog van alles gebeuren, maar het ziet er niet naar uit dat wij een topjaar krijgen."

Laatste reacties

 • annevandermeer1

  Niet klagen Heren, als je wil beregenen is daar een mogelijkhijd voor !!!!! Enkele Heren hebben hun nek en portemonee er goed vooruit getrokken maar de colega's waren niet thuis. Wij hopen dan ook nog vele droge jaren!!

 • kingma

  Er kan beregend worden d.m.v ontheffing. Vorig jaar ook gebeurd met een goed resultaat.
  Men moet er wel wat voor doen, en zeker niet klagen.
  Een initiatief boer weten er wel raad mee en zien hun oogt en resultaten verbeteren..

 • radiusss

  Waarom staat dit onder veehouderij? We hebben het hier toch niet over de voeropbrengsten?

 • Beheerder
  Redactie

  @ radiusss:
  Het artikel was per abuis in de verkeerde sector geplaatst. Het is inmiddels hersteld.

 • Zavel

  In Groningen en Friesland geld een beregenings verbod ivm bruinrot. Bronwater kan ook niet want is ook te zout.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.