Akkerbouw

Nieuws 1841 x bekeken 4 reacties

Hogere boete bij niet leveren zetmeelaardappelen

Veendam - De ledenraad van Avebe heeft ingestemd met een verhoging van de boete van €125 naar €300 per ton zetmeel voor het niet nakomen van de leverplicht. Dat is globaal €6 per 100 kilo aardappelen.

Per aandeel geldt een leverplicht van minimaal 4 ton zetmeel. Een klein aantal telers nam het vorig jaar niet zo nauw met de coöperatieve leverplicht, mede door de hoge marktprijzen voor vlokkenaardappelen. Enkele telers besloten toen een groot deel van hun zetmeelaardappelen tegen €10 tot €15 per 100 kilo aardappelen aan de vlokkenindustrie te verkopen en de boete van omgerekend €2,50 per 100 kilo aardappelen voor lief te nemen.

Laatste reacties

 • rodebaron

  Kijk die boeren hebben markt economie geleerd op school.
  Gewoon kassa!

 • ed12345

  En hoe werkt dat met b.v. dit jaar in sommige gebieden enorm veel waterschade met gedeeltelijk of geheel vernielde oogst???

 • info36

  Ik denk dat veel consumptie-aardappeltelers ze ook graag leveren aan Avebe voor dat geld.

 • Zandboertje

  Waterschade is als calamiteit in september al te voorzien. Het gaat hier om leden die wel de aardappelen hebben, maar ze niet leveren. Inderdaad een vorm van ondernemerschap in een enkel jaar, maar op lange termijn zal de zetmeel ook grondstof moeten hebben. Eenmaal vertrokken is altijd weg, en dan komt de kortzichtigheid echt wel snoeihard langs.

Of registreer je om te kunnen reageren.