Akkerbouw

Nieuws 1338 x bekeken

Graan en soja goedkoop bij start graanseizoen

Londen – De prijzen van graan en sojabonen beginnen het nieuwe seizoen op een laag niveau. De oorzaak is de grote oogst die wordt verwacht.

De International Grains Council (IGC) berekent iedere dag prijsindexen voor diverse graansoorten en sojabonen en een algehele prijsindex voor alle graan en oliezaden (GOI-index). Het nieuwe graanseizoen 2014/2015 begon op 1 juli (week 27). In die week noteerde de IGC een GOI-index van gemiddeld 253 punten (100 = prijspeil van januari 2000). Dat is 25 punten lager dan in week 27 van vorig jaar en 43 punten lager dan in week 27 van 2012. De prijsindex start dit seizoen ook lager dan in 2010/2011. Dezelfde tendens is te zien bij de prijsindexen van tarwe, mais en gerst. De indexen van deze granen bij de start van het seizoen zijn het laagste van de laatste vier jaar. Bij sojabonen is de gemiddelde index in week 27 de laagste van de laatste drie jaar.

Het heeft alles te maken met de goede oogstprognoses. Bij tarwe realiseert de wereld voor het tweede achtereenvolgende seizoen een overschot. Bij sojabonen is dat drie seizoenen en bij mais vier seizoenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.