Akkerbouw

Nieuws

Goede kwaliteit eerste tarwe

Apeldoorn/Wemeldinge – Het begin van de tarwe-oogst is beter dan verwacht met hectolitergewichten van zo'n 80 kilo en 14 à 15 procent vocht. Dat melden coöperaties Agrifirm Plant en CZAV. De kilo's vallen wel iets tegen.

Na een goede wintergerstoogst begint Agrifirm Plant nu aan de oogst van wintertarwe. "Net voor het weekeinde is het dorsen begonnen in het Zuiden, Midden en de Haarlemmermeer", vertelt manager afzet Aart den Bakker. Daarna gooide regen even roet in het eten, maar inmiddels kunnen de combines weer de percelen op. Eind deze week kunnen Oldambtster telers ook aan de slag.

"We zien mooie kwaliteiten, gezonde producten", zegt Den Bakker over de eerste oogst. De hectolitergewichten liggen tussen de 76 en 80 kilo en de 15 procent vocht waarmee het graan wordt geoogst is netjes. Hij denkt dat het dat percentage de komende tijd nog zakt. Mede dankzij de vroege oogst. "We zitten een week tot tien dagen eerder dan gemiddeld, de dagen zijn langer en dat betekent minder vochtperikelen."

De kilo-opbrengsten zijn redelijk tot goed, beoordeelt Den Bakker. "Een topper verwacht ik niet. De hitte versnelt de afrijping en dat kost in de regel wat kilo's."

Als het weer goed blijft, is de oogst grotendeels binnen drie weken gedaan. Dat denkt ook Kees Rijk van de Zuidwestelijke coöperatie CZAV, waar 7 procent van de prognose is binnengekomen. "Dat is zeker vroeg. Als het zo doorgaat kan de oogst voor half augustus binnen zijn, terwijl we traditiegetrouw 15 augustus bestempelen als 'helft oogst'."

Rijk is zeer content met de kwaliteit. "Dat ziet er heel goed uit, boven verwachting, met 80 kilo hectolitergewichten en 14 procent vocht." Ook hier vallen alleen de kilo-opbrengsten nog wat tegen met zo'n 9 ton, terwijl 9,5 tot 10 ton werd verwacht. "Komt waarschijnlijk door de structuurproblemen na de slechte herfst van 2013. Ook was er wat ziektedruk van bijvoorbeeld roest en meeldauw. Daardoor blijven de kilo's wat achter."

Waarschijnlijk wordt veel stro verhakseld, omdat het kort is. Rijk: "De stroprijzen zijn laag, waardoor het niet aantrekkelijk is om er grote balen van te persen en af te voeren. Akkerbouwers verbeteren er liever de bodem mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.