Akkerbouw

Nieuws 3 reactieslaatste update:30 jul 2014

Fritesaardappelen ontwikkelen zich vlot

Dronten – De fritesaardappelen ontwikkelen zich zowel in Nederland als omringende landen doorgaans goed. Dat blijkt uit proefrooiingen van Aviko Potato en het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA).

Het fritesaardappelras Fontane groeit dit seizoen in Nederland licht bovengemiddeld, zo blijkt uit de eerste proefrooiingen van Aviko Potato. Het geeft aan dat de groei van de fritesaardappelen nog steeds vlot verloopt, zij het minder onstuimig dan die van de eerste vroege fritesaardappelen zoals Première, Miranda en Zorba.

De opbrengsten van Fontane kwamen uit op 52 ton per hectare bruto in de maat 40 millimeter opwaarts. Dat is 2 ton boven het gemiddelde dat Aviko Potato in de voorgaande vier jaren heeft gemeten in dezelfde periode. Ook qua grofte is die tendens te bespeuren. Deze kwam met 64 procent knollen van 50 millimeter of groter ook iets uit boven het vierjarig gemiddelde (61 procent), net als het onderwatergewicht van 356 gram (vierjarig gemiddelde: 352). Het knollenaantal per kilo à negen stuks is gelijk aan het vierjarig gemiddelde.

De ontwikkeling van Fontane is belangrijk voor het vervolg van het vroeg gestarte aardappeloogstjaar 2014, aangezien het ras steeds meer wordt geteeld, zowel voor de periode met levering af land als voor opslag.

In omringende landen registreert Aviko gemiddeld hogere opbrengsten, maar lagere onderwatergewichten en knolaantallen dan vorig jaar.

In België heeft de proefrooiing van het ras Bintje met een uitkomst van gemiddeld 35 ton per hectare tot een opbrengst boven het tienjarig gemiddelde geleid, zo blijkt uit gegevens van het PCA. Wel wordt er een bandbreedte aangetekend van 23 tot 47 ton per hectare. De hogere opbrengsten worden in Wallonië gehaald, hier liggen de tonnages 3 ton hoger per hectare. Het PCA merkt op dat op de meeste percelen doorwas wordt aangetroffen. Het ras Fontane levert gemiddeld 40 ton per hectare en bij Sinora valt de proefrooiing met gemiddeld 40 ton iets lager uit dan in voorgaande jaren, de sortering is ook fijner. Er is de laatste twee weken weinig bijgegroeid.

De plantdatum en hoeveelheid neerslag zijn bepalend voor de verschillen in de gewasstand, merkt PCA op. De omstandigheden in komende periode, in combinatie met de vitaliteit van het gewas, is heel belangrijk voor de opbrengst. Phytophthora blijft een aandachtspunt.

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  jammer, héél jammer.
  veel percelen fontane hebben véél regen nodig op de wendakkers, dit ontlast de markt.
  contracttelers: weet dat je winkel buiten staat en kan verzuipen...

 • agro1

  1, helder inzicht. ciolos boppe!!!

 • j.t.832

  is al veel verzopen en komen veel problemen, m.n. in de Fontane

Of registreer je om te kunnen reageren.