Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

EC: prijzen dalen door goede graanoogst

Brussel - Voor het tweede seizoen op rij wordt een bovengemiddelde graanoogst verwacht in de Europese Unie (EU). Dit heeft een prijsdrukkend effect.

Dat meldt de Europese Commissie (EC) in een visie op de markten. Ook ABN Amro rekent op dalende graanprijzen, zelfs naar het laagst niveau in jaren. Volgens de EC stevent de EU in seizoen 2014/2015 wederom af op een goede graanoogst, naar schatting zo'n 303 miljoen ton; iets hoger dan in 2013/2014 en 5,5 procent hoger dan gemiddeld.

Het areaal is naar verwachting bijna 1 procent gegroeid.  De wintergewassen kenden veelal milde omstandigheden. Er zijn nu wat zorgen over droogte in Spanje en Frankrijk. Extreme neerslag in het westen van de Balkan in mei en een hittegolf in juni zijn andere opbrengst beperkende omstandigheden.

Met deze prognose kan worden gesteld dat voorraden kunnen worden aangevuld en de goede export kan worden voortgezet. Ook komt de productie hiermee tegemoet aan de groeiende vraag naar granen voor de vleesproductie.

Wereldwijd wordt een iets lagere graanoogst verwacht (min 2 procent) ten opzichte van het voorgaande recordjaar. Dat komt vooral door droogte in de Verenigde Staten. Desalniettemin wordt deze productie de op één na grootste.

Door de verwachting van een grote oogst dalen wereldwijd de prijzen, ondanks de sterke vraag naar graan. Ook ANB Amro voorziet prijsdalingen voor granen door de huidige oogstramingen. Politieke spanningen rond Rusland en Oekraïne lijken vooralsnog geen invloed te hebben op de graanhandel, registreert de bank. ABN Amro denkt dat de graanprijzen verder dalen, afhankelijk van de graansoort, tot de laagste niveaus van de laatste vier tot vijf jaar. "Als deze prijsdalingen in de keten worden doorberekend, kunnen de prijzen van brood en andere graanproducten dalen", meent de bank.

De prijzen van koffie en suiker lijken op een hoger niveau te stabiliseren.

Laatste reacties

 • agro1

  een overvloedige oogst is een vloek voor de producent. die vergroening, gepropageerd door de grote ziener Dacian Ciolos is zo zot nog niet. jammer dat hij wellicht niet terug zal komen, het lot van mensen met goede inzichten, die boven de massa (in Brussel) uitsteken. Neelie K zal wel blijven, ook al is ze ietsjes over de datum, of juist daarom, haha. ciolos boppe!!!

 • volvo650

  Wie nu al roept dat seizoen 2014-2015 een goede oogst wordt doet aan stemmingmakerij.
  Is al een poosje aan de gang op deze manier.

 • ikkethuis

  Weet er al iemand iets te zeggen over de stro prijzen??

 • kenijor

  50 euro los

Of registreer je om te kunnen reageren.