Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Comeback van sneeuwschimmel

Biddinghuizen - De sneeuwschimmel vliegt momenteel door de wintertarwe. Dat laat BASF-productadviseur Bert Westhoff zien op een proevenplatform van Blonk en Heijboer in Biddinghuizen.

In onbehandelde proefveldjes komen alle vier de graanschimmels voor:  gele roest, septoria,  bruine roest en sneeuwschimmel. Deze onbehandelde velden zijn volgens Westhoff al zodanig aangetast dat het zeker 3 tot 4 ton opbrengst kost. Verder is te zien dat vatbare rassen mits goed beschermd nu nog mooi groen staan.  Voor een goede bescherming waren dit seizoen wel vier fungicide bespuitingen noodzakelijk.

Opvallend is dat sneeuwschimmel dit jaar weer de kop opsteekt. Westhoff trekt hieruit de conclusie dat de huidige middelen op basis van carboxamiden niet sterk genoeg zijn op sneeuwschimmel. Een tweede verklaring van het oprukken van sneeuwschimmel in wintertarwe is de verlaagde dosering bij de toepassing van triazolen. Uit kostenoverweging spuiten telers vaak 75 procent van de adviesdosering. Dat gaf sneeuwschimmel de kans een infectie op te bouwen.  In drie van de vier jaren voldoet een lage dosering systeem en dit jaar dus niet.

Eén reactie

  • ed12345

    Ik dacht dat alleen aan sinterklaas was voorbehouden !!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.